POD pokroviteljstvom mitropolita crnogorsko- -primorskog Amfilohija, a u organizaciji Udruženja književnika Crne Gore (UKCG), na Cetinju je počela manifestacija "Njegoševi dani" predstavljanjem dvojezičnog rusko-srpskog izdanja Njegoševe "Bilježnice", koju su preveli Anastasija Vrbica Burčeva i Ljudmila Burčeva. Mitropolit Amfilohije podsetio je na svoj prvi susret sa "Bilježnicom" daleke 1968. godine.

- Čitajući "Bilježnicu" , još tada sam shvatio da je sve ono što je Njegoš kasnije napisao, i "Gorski vijenac" i "Luča mikrokozma", u njegovoj "Bilježnici" započeto. U ovim njegovim mislima, u ovim zapisima, nalazi se sva njegova poezija - kazao je Amfilohije, ne krijući radost zbog prevoda "Bilježnice" na ruski jezik, "jer su tamo pohranjeni i Njegoševi zapisi koji su nastali za vreme njegovog boravka u Petrogradu".

Književnik Radomir Uljarević naglasio je da je mitropolit Amfilohije zapravo otkrio svima njima ovu Njegoševu knjižicu, knjigu njegovih uzgredica, misli koje je u hodu zapisivao i iz kojih su nikla najveća dela.

PROČITAJTE JOŠ - NE HAJU NI ZA ZAVET: Crna Gora odbila peticiju za obnovu Njegoševe kapele


- Baš u "Bilježnici", Njegoš je prvi put opisao osećanje ništožnosti, polazeće njegovo osećanje. Listajući Njegoševe uzgredice u ovoj knjizi, samo još jasnije naslućujemo kako je Njegoš pronicao u beskrajne dubine kosmosa - kazao je Uljarević.

Po rečima književnika Milutina Mićovića, "Njegoševi dani" počeli su promocijom najmanje njegove knjige:

- Ona jeste najmanja, ali je iznedrila sve druge Njegoševe knjige. Svako slovce Njegoševo je važno, a čini mi se da je sve važnije, što idemo dalje kroz vreme i u budućnost. Tako je Njegoš naš savremenik i jedan od najmodernijih i najaktuelnijih svetskih pesnika - rekao je Mićović. - Crna Gora, kao mesto sa svojim silama protivrečnim, tera nas da uvek i iznova sagledavamo Njegoša, koji je najdublji opitnik, znalac.

Književnik iz Kosovske Mitrovice Novica Sovrlić podsetio je na reči velikog pesnika koji je rekao da je srpski jezik jedna i jedina naša otadžbina, nepobediva i nedeljiva, dok je predsednik Udruženja književnika Crne Gore Novica Đurić izrazio zadovoljstvo što se ova manifestacija održava na Njegoševom pragu.

- Pisci u Crnoj Gori imaju Udruženje književnika kao stecište, a imaju i mitropolita Amfilohija kao najstarijeg i najvažnijeg člana, bez koga ne bi opstali kao udruženje - naglasio je Đurić.


PROČITAJTE JOŠ - O večnoj kući crnogorskog vladike: Zašto je izneveren Njegošev amanet?

ČLANSKA KARTA

NOVICA Sovrlić je uručio mitropolitu Amfilohiju člansku kartu Udruženja književnika Kosova i Metohije i maketu manastira Gračanice. Ukazao je na veliki trud i pregalaštvo mitropolita Amfilohija koji neprestano vodi brigu o narodu Kosova i Metohije.