Nisu krivi glumci nego političari: Šta je pravi povod mitrovdanskog skandala u Nevesinju

D. C. - A. P.

utorak, 12. 11. 2019. u 20:57

Нису криви глумци него политичари: Шта је прави повод митровданског скандала у Невесињу

Ćetković i Pejaković Foto Z. Jovanović

Pejaković: Onemogućena nam je ideja o scenografiji

IAKO je regionom odjeknula vest da su srpski glumci Vojin Ćetković i Dejan Lutkić izazvali skandal na obeležavanju Mitrovdana u Nevesinju, dana te opštine i krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske, napeta atmosfera u tom hercegovačkom gradu, kao i u celoj istočnoj Hercegovini, osetila se nekoliko dana ranije i to isključivo krivicom nevesinjskih političara.

Sve je počelo nakon sednice Skupštine opštine Nevesinje održane 1. novembra, kada su odbornici skupštinske većine izglasali odluku da se najviše priznanje Nevesinja, Povelja opštine, dodeli Iliji Tamindžiji, poslaniku SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske i jednom od direktora "Hidrolektrana na Trebišnjici", i to za izuzetan doprinos u rešavanju pitanja vodosnabdevanja i putne infrastrukture i realizaciji projekta HE "Dabar".

Na samoj sednici opozicija je oštro reagovala navodeći da je Tamindžija ceo rat proveo u Podgorici i da nije primereno dodeliti priznanje nekom koje je izbegao rat na dan kada se obeležava sećanje na nevesinjske junake, njih 64, koji su kao pripadnici Vojske Republike Srpske dali život u odbrani Nevesinja i Hercegovine u dve "mitrovdanske ofanzive", 1992. i 1994. Danima nakon toga javno su se oglašavali demobilisani borci, kao i sve boračke organizacije iz Trebinja, Bileće, Gacka, Berkovića, Ljubinja i Nevesinja, koje su izrazile ogromno nezadovoljstvo zbog odluke nevesinjskih političara.

A na sam Mitrovdan, u Nevesinju je bilo burno. Najpre na samoj svečanoj sednici Skupštine opštine prilikom dodele priznanja Tamindžiji čuli su se zvižduci iz redova opozcije, dok je veoma napeto bilo i na centralnom gradskom trgu ispred spomenika palim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu, gde je služen pomen i položeno cveće. Ratni vojni invalid Radivoje Mićević iscepao je boračku knjižicu, a policija je uzela izjavu od Brana Pejanovića, majora VRS-a, nakon kraće rasprave sa Ilijom Tamindžijom, koji je po izlasku iz pritvora takođe iscepao knjižicu Boračke organizacije Republike Srpske, ogorčen ponašanjem rukovodstva BORS-a koje ćuti na svakodnevna poniženja ove populacije. Istog dana, zbog pritisaka koji su dolazili sa strane, komandir policije u Nevesinju Slavenko Lučić podneo je ostavku.


PROČITAJTE JOŠ - Incident u Nevesinju: Vojin Ćetković i Dejan Lutkić tražili da se skine natpis "Mitrovdanske bitke" i grb Republike Srpske


Međutim, sva ta dešavanja u Nevesinju na Mitrovdan i ogromno nezadovoljstvo boračke populacije, ostali su u senci nakon što je završena svečana Mitrovdanska akademija. Svečanost je kasnila, program skraćen, a glumci Vojin Ćetković i Dejan Lutkić se nisu pojavili na bini. Prve informacije stigle su od pojedinih portala, uglavnom bez impresuma, koji su izneli samo tvrdnje organizatora da srpski glumci "nisu hteli da nastupe ispod grba Republike Srpske i transparenta koji svedoči o mitrovdanskim bitkama".

Akademija u Nevesinju


- Niko nije skinuo transparent, već ga je neko drugi nasilno postavio. Ceo taj događaj nije ništa više nego neispunjavanje dogovorenih tehničkih uslova - kaže, za "Novosti", idejni tvorac svečane akademije Aleksandar Pejaković.

Mladi reditelj Narodnog pozorišta RS u Banjaluci objašnjava kako je nastao nesporazum.

- Nisam, možda, dosad objasnio, ali mi smo zamislili da se ceo svečani događaj završi metaforom u vidu holograma Saborne crkve u Nevesinju. Scenografija je zbog toga ofarbana fluorescentnom bojom, a slika crkve bila bi vidljiva tek pod UV svetlom. Za tako nešto potrebna nam je bila totalno crna pozadina. Ako neko u tu pozadinu bilo šta zakači, prikači, onda se gubi silueta i nemoguće je ispoštovati onakav kraj kakav smo zamislili. To je jedini razlog zašto smo povukli program.


PROČITAJTE JOŠ - Ćetković i Lutkić otkrivaju šta se desilo u Nevesinju: Nismo želeli nikoga da uvredimo, niti smo tražili da se skinu natpisi


Pejaković kaže da nikakvih nesporazuma sa publikom nije bilo već su, po njegovom mišljenju, "lokalni političari hteli da iskoriste ovaj događaj za neke svoje interese".

- Vojinova karijera traje 35 godina, pozorište je staro dva milenijuma, a njihovi mandati traju tek nekoliko godina, zato zaista ne želim i ne zaslužuju da ih komentarišem.


TAMINDžIJA: SVE ZAKUVAO SDS

ILIJA Tamindžija, poslanik SNSD u NSRS, negira, za "Novosti", da je njegovo odlikovanje za Mitrovdan izazvalo nezadovoljstvo u Nevesinju. Tamindžija, koji je dobio odlikovanje za infrastrukturne projekte, kaže za "Novosti" da se ovde radi o harangi pojedinaca iz SDS iz Nevesinja koji ne mogu nikako da prežale i da se pomire sa gubitkom vlasti u ovoj opštini.

- SNSD je uradio mnogo više za Nevesinje u tri godine vlasti nego SDS za mnogo više vremena. Sve što se dešavalo je bilo u organizaciji SDS i nema ničeg drugog - kaže Tamindžija. S. M.


NEPOMUĆEN UGLED

DA su ugled i popularnost Vojina Ćetkovića i Dejana Lutkića u Nevesinju ostali nepomućeni dokaz je i to što su ovi glumci, kao i reditelj Pejaković, za vreme održavanja Mitrovdanske akademije ostali u tom gradu i družili se sa Nevesinjcima, koji, za razliku od političara, imaju samo reči hvale za srpske glumce.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Mamma Mia

12.11.2019. 22:22

Ako izumremo na ovim prostorima, to će biti od smrtonosnog virusa zvanog "zavisnici od politike odnosno dobrog života bez rada, i guslanja u prazno"

kritik analitik

13.11.2019. 05:09

Gde su sad bukadžije, koje su jedva čekale da bacaju drvlje i kamenje.

Tu smo

13.11.2019. 09:54

@kritik analitik - Ne misliš valjda da ćemo ovima poverovati. To su ti drugosrbijanci, najgora fela...

Obična žena

13.11.2019. 07:52

Vi, muškarci, na dobrom ste putu da s*ebete život na ovoj planeti. Vaše ratne igre, vaše profiterske igre, vaše političke igre... moć, prazna, bezživotna moć.