KONCERT klasične muzike Vissi d`arte održaće se u četvrtak u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, a "premijerno" izvođenje biće večeras u novosadskoj Sinagogi.

Pročitajte još: Ljiljana Dragutinović se vraća u pozorište: Premijera predstave “Matičar” na sceni Akademije 28

Umetničkim ansamblom "Stanislav Binički" diriguje Emanuel Plason, jedan od vodećih francuskih dirigenata danas, koji je često za pultom Opere Bastilja (Pariz), Metropoliten (Njujork), Kovent Garden (London).

Pročitajte još: Kisinova čarolija za klavirom: Slavni Rus ponovo nastupa na Kolarcu

- Veoma sam zahvalan operskoj agenturi Sandre Milankov koja me je pozvala da dirigujem ova dva koncerta sa divnim solistima i orkestrom "Stanislav Binički". Radujem se novom iskustvu sa sjajnim umetnicima, nadam se da će publika uživati u divnim romantičnim koncertima - izjavio je ovim povodom Emanuel Plason.

Na programu su najlepše operske arije i dueti italijanskog repertoara od Pučinija i Verdija, pa je i naziv koncerta Vissi d"arte ("Živeh za umetnost") inspirisan najpoznatijom arijom iz Pučinijeve opere "Toska".

Inače, Emanuel Plason prošle godine je dirigovao u koncertom u Francuskoj, koji je izvodio jedan od najvećih savremenih tenora Roberto Alanja.

Na gala koncertima učestvuju gruzijski sopran Nino Lezava ( direktor muzičke akademije "Renata Tebaldi i Mario del Monako" u Pezaru), tenor Zurab Zurabišvili (jedan od vodećih gruzijskih tenora), prvaci Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, sopran Jasmina Trumbetaš Petrović i bas-bariton Aleksandar Stamatović,kao i mladi sopran (član Operskog studija NP) Marija Jelić.


Jasmina Trumbetaš Foto: P. Mitić

Koncerti će biti održani pod pokroviteljstvom Grada Beograda i Sekretarijata za kulturu.