Fesival „Bez prevoda“: „Lorencačo“ najbolji u Užicu

N. JANKOVIĆ

12. 11. 2019. u 09:07

Festival je još jednom potvrdio svoju relevantnost u regionalnim okvirima – naglasila Lenka Udovički, predsednica žirija

Фесивал „Без превода“: „Лоренцачо“ најбољи у Ужицу

Foto N. Janković

UŽICE – Predstava „Lorencačo“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta u režiji Borisa Liješevića, odlukom većine članova stručnog žirija, pobednik je 24. Jugoslovenskog pozorišnog festivala „Bez prevoda“ u Užicu. Prestižno priznanje koje najboljem ostvarenju u regionu dodeljuju „Večernje novosti“, nagrađenima će biti uručeno večeras na sceni užičkog teatra.


U konkurenciji sedam odabranih predstava iz Hrvatske, BiH i Srbije, „Lorencačo“ je pored glavne, poneo još jednu nagradu „Ardalion“. Priznanje za najbolju mušku ulogu, pripalo je Milanu Mariću.


Najbolju žensku ulogu ostvarila je Maja Izetbegović, za uverivi lik „Gruše“ u komadu „Kavkaski krug kredom“ (NP Sarajevo i Scena „Mes“), a najbolju režiju potpisuje Paolo Mađeli, u istom ostvarenje koje je predstavljalo BiH na festivalu „Bez prevoda“. Treći „Ardalion“ pomenutoj predstavi, doneo je kostim Lejle Hodžić.

Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Adisi Vatreš Selimović za predstavu „Sećaš li se Doli Bel“ kamernog teatra „55“ iz Sarajeva. Za najbolju epizodnu ulogu nagrađen je Emir Hadžihafisbegović, za lik Mahmuta Zolja u ovom komadu Abdulaha Sidrana.


„Ardalion“ za najboljeg mladog glumca u rukama je Miodraga Dragićevića, za uloge u komadu „Lorencačo“. Dodeljen je i jedan specijalni „Ardalion“: nagrađeno je ostvarenje „Tartif“, autorski projekat Igora Vuka Torbice u koprodukciji SNP i NP Sombor.

U žiriju prestižnog regionalnog festivala bili su Lenka Udovički, Dragana Varagić, Slobodan Obradović, Janko LJumović i Igor Vasiljev.- Festival je još jednom potvrdio svoju relevantnost. Sam slogan ovogodišnjeg festivala „Ko je junak našeg doba?“ potpuno je pogođen, ovde je problematizovano naše vreme, otvorena su pitanja različitih dimenzija naše stvarnosti. Selekcija predstava bila je u tom duhu. Odluke o najboljima je bilo teško doneti, ali to je svedočanstvo o kvalitetu Jugoslovenskog pozorišnog festivala – rekla je predsednica Žirija Lenka Udovički, odmah posle višečasovnog većanja i izbora najboljih ostvarenja.


Nagrade najboljima biće dodeljene večeras, a zatim će publika biti u prilici da vidi predstavu u čast nagrađenih „Kako život“ Narodnog pozorišta u Užicu.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije