Potresno sećanje na mučenje dece, na sceni i preživeli logoraši: Premijere Dnevnika Diane Budisavljević u Beogradu

R. Radosavljević

11. 11. 2019. u 10:00

Потресно сећање на мучење деце, на сцени и преживели логораши: Премијере Дневника Диане Будисављевић у Београду
Projekciji će prisustvovati i predstavnici Muzeja genocida

NAJIŠČEKIVANIJI film u 2019. i apsolutni pobednik ovogodišnjeg festivala u Puli, "Dnevnik Diane Budisavljević", u režiji Dane Budisavljević, 11. novembra, imaće čak tri beogradske premijerne projekcije.

Potresna igrano-dokumentarna drama o srpskoj deci koju je iz ustaških logora tokom Drugog svetskog rata spasavala Diana Budisavljević, Austrijanka udata za čuvenog srpskog hirurga Julija Budisavljevića, prikazuje se u "Kombank dvorani" u 17, 19 i 21 sat, u okviru programa 12. festivala "Slobodna zona".

Na glavnoj projekciji u 19 sati publici će se, pored rediteljke, predstaviti preživeli akteri tih događaja - Nada Vlaisavljević, Milorad Jandrić i Živko Zelenbrz. Oni su živi zahvaljujući Dianinoj akciji, a danas su već ljudi na izmaku života koji u filmu iznose potresna svedočanstva o svojim sudbinama. Gledaoci će moći da pozdrave i deo glumačke i autorske ekipe filma, Mirjanu Karanović, Tihomira Stanića, Ermina Brava, producentkinje Snežanu van Hauvelingen i Miljenku Čogelj...

PROČITAJTE JOŠ - Autorka filma o Diani Budisavljević: Da smo razrešili istinu možda se danas ne bi čulo "Za dom spremni"

Premijeri "Dnevnika Diane Budisavljević", velikom društvenom i filmskom događaju, prisustvovaće ministar kulture Vladan Vukosavljević, ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota, ambasador Nemačke Tomas Šiba, brojni predstavnici diplomatskog kora u Beogradu, predstavnici Udruženja logoraša Srbije i Muzeja genocida Srbije, predstavnici Filmskog centra Srbije, kao i druge brojne ličnosti iz našeg javnog života.

"Dnevnik Diane Budisavljević" snimljen je u hrvatsko-slovenačko-srpskoj koprodukciji, a Marko Čkonjević, distributer filma za naše tržište, izjavio je povodom premijere da je narodima Balkana bila potrebna ova, pre svega poštena filmska priča.

- Veoma me raduje interesovanje publike za ovu temu, jer dokazuje da nam je rediteljkina hrabrost da ispriča ovu, više od sedamdeset godina potiskivanu priču, bila potrebna - istakao je Čkonjevićeva.

Autorka Dana Budisavljević Foto K. Mihajlović

I U NOVOM SADU

POSLE tri festivalske projekcije u Beogradu, rediteljka Dana Budisavljević biće gost i na svečanoj premijeri u Novom Sadu, 12. novembra u dvorani "Arena Sinepleks", a od 14. novembra drama o stradanju srpske dece u doba Nezavisne Države Hrvatske počeće da se prikazuje u bioskopima širom Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije