Šobajić na otvaranju izložbe svojih dela pre 45 godina (FOTO/VIDEO)

V.Mitrić

09. 11. 2019. u 14:22

Шобајић на отварању изложбе својих дела пре 45 година (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: V. Mitrić

Naš čuveni slikar na otvaranju izložbe svojih dela od pre 45 godina
U Modernoj galeriji u Valjevu u petak je više stotina ljubitelja slikarstva i poštovalaca dela našeg, francuskog, evropskog i svetskog slikara, Miloša Šobajića, bilo na izložbi njegovih 20 ranih radova, velikog formata, nastalih pre četiri i po decenije, koje su u to doba, osim u glavnom francuskom gradu, predtavljene na izložbama u Njujorku i Los Anđelesu.


Voja Jovanović, direktor ove odavno čuvene Galerije u gradu na Kolubari, rekao je da je „izložba i sam dolazak na nju i Valjevo velikog Miloša Šobajića svetkovina nad svetkovinama i za ovaj grad i za Srbiju“. Veliki umetnik, kako kaže Jovanović, „decenijama i rečju i delom, pokazuje da mu je Srbija i Valjevo u srcu i duši“. Veliko je zadovoljstvo što u njegovom prisustvu, sa umetnikom koji je jako prijatan, drag i komunikativan, uživamo sa njegovim ranim delima, „koja su, ne samo biseri njegovog stvaralaštva, već našeg i svetskog slikarstva“.


-Ovosu dela koja se nikad nisu izlagala na ovim prostorima i prvim put može da se vidi, kod nas, u Valjevu – rekao je na otvaranju izložbe direktor Galerije, Voja Jovanović.


– Slike su zadnjih godinu, godinu i po dana, stigle iz Pariza i Amerike u Srbiju. Da bismo sve ovo danas videli trebalo nam je godinu i po dana. To su dela iz sedamdesetih godina kada je Miloš najviše izlagao u Parizu, Los Anđelesu i Njujorku, a evo danas i njega i njegovih dela kod nas i sa nama u Valjevu i Srbiji.


Miloš Šobajić, specijalno za „Novosti“, kaže da je reč o delima koja su nastala „kad je bio početnik i trudio se, u velikom naporu i strahu, tražio neki svoj izraz, pa je gomilao puno stvari na ovim slikama“.


Foto: V. Mitrić


- Zapanjen sam kako sam imao nerava i živaca to da izvedem do kraja, ali imao sam 25 godina, kada sam počeo te slike da radim, i tih desetak godina, eto, ovo je, otprilike, deo toga koje Voja Jovanović pokazuje u Modernoj galeriji u Valjevu – priča Šobajić za „Novosti“.


Pročitajte još: Retrospektiva dela Šobajića: Slike pariske gužve


– Mnogo sam vezan za Valjevo. Pre tačno trideset godina sam imao poslednju izložbu ovde, što je neverovatno dugo. A moja familija kad je bežala iz Crne Gore, 1846. godine, lutali su u Srbiji par godina da bi se zaustavili u Valjevu i tu stekli neki imetak i, kao imućni ljudi, vratili se u Crnu Goru i napravili posle velika dela iz polja kulture.


Šobajić nije krio zadovoljstvo i radost što je u njegovom Valjevu baš veliko interesovanje i za njegova dela i za njega. Ljubazno je ragovarao sa gostima izložbe, objašnjavao detalje na slikama, pozirao pred aparatima i kamerama sa mnogima koji su želeli uspomenu. Upitan koliko je Srbija u njemu, kao danas planetarno uspešnom i cenjenom slikaru i uopšte umetniku, on kaže:


- Ja sam pre svega Srbin! Kažu da je srpski narod najstariji narod na svetu i ja mislim daje to živa istina i osećam se tako. Od Lepenskog vira, pa do danas ovaj narod opstaje na ovom prostoru, bori se i ide napred. Neki pojedinci „iskaču“, pa prave Amerikancima rakete da odu na mesec, neki kao Nikola Tesla izmišljaju struju celoj planeti, a ja eto kao slikar predstavim slikama i da to pokažem što široj svetskoj javnosti.


Foto: V. Mitrić


Šobajić kaže za „Novosti“ da on radi i stalno radi poslednjih pedeset godina.


- To je veliki uspeh za mene – priča Šobajić i dodaje: – Znači, preživeo sam i pedeset godina radim sve bolje i bolje i mislim da sam sada mnogo bolji nego u onom periodu kad su nastajale slike, koje su danas izložene u mom voljenom Valjevu.


Izložba Miloša Šobajića, krštena kao „Slike sedamdesetih“ biće otvorena u ovdašnjoj Modernoj galeriji do 15. decembra. Ovaj čuveni slikar, rođen 1945. godine u Beogradu, gde je završio Likovnu akademiju, živi i radi u Parizu od 1972. godine, a 2005. godine je u Beogradu osnovao Fakultet za umetnost na kom je bio profesor i dekan do 2014. godine, gde postaje počasni doktor i profesor emeritas.


Foto: V. Mitrić


O njegovom delu objavljeno je pet monografija u Parizu, Beogradu i Londonu, čije su uvodne tekstove napisali Alen Žufrua, nobelovac i veliki prijatelj Srba, Peter Handke, Edvard Lusi Smit i drugi autori.U Beogradu je lane objavio prvu svoju knjigu pod imenom „Slikaj i ćuti“.


Među mnogim gostima izložbe u Valjevu bio je i akademik SKANU Dragoljub Drago Mirković, inače likovni umetnik iz Bijeljine, u Republici Srpskoj, koji je za Šobajića rekao:


- Veliki umetnik, veliki čovek, veliki Srbin, veliki uzor umetnicima i svim čedima roda našeg kako se voli svoj rod i svoja otadžbina. Nema čemu nas ne uči, radeći i živeći uspravno u srcu Evrope, naš Miloš Šobajić, koji je biser nad biserima našeg roda.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)