BEZ obzira na prevremeni tragični kraj 1961, Branko Miljković je za nepune tri decenije života i deset godina objavljivanja poezije uspeo da se izbori za mesto među najznačajnijim srpskim pesnicima, i to ne samo 20. veka. Ovo je istakao Bojan Jović na tribini o Sabranim delima Branka Miljkovića (izdavač Niški kulturni centar), koju je upriličio Institut za književnost i umetnost.


Novo izdanje, objavljeno 47 godina posle prvog, donosi mnoštvo nepoznatog izvornog poetskog materijala i dokumenata iz Miljkovićevog života, koji bacaju svetlo na njegov stav prema poeziji i omogućavaju da se stekne uvid u genezu njegovog pesničkog dela, dodao je Jović.


Jedan od priređivača, Goran Stanković je istakao da su široj javnosti ostali veoma malo poznati eseji, kritike i prevodi Miljkovića, što je nadoknađeno ovim izdanjem, koje otvara puteve novog tumačenja ovog velikog pisca. Ističući da prvog izdanja odavno nema čak ni u antikvarnicama, dr Goran Maksimović je rekao da ovo izdanje pokazuje Miljkovića ne samo kao pesnika, već kao ličnost i čoveka koji je nosio harizmu, pomerao granice, ostavljao silan utisak na ljude oko sebe i bio idol generacije.


- Uvidom u Miljkovićeve najranije gimnazijske radove, do sada teško dostupne široj čitalačkoj publici, iz gimnazijske sveske, kao i u ljubavna pisma svojoj simpatiji Ljiljani Ilić, gde se pored pesama nalaze i opsežna promišljanja o književnim temama, otkriva se ne samo pesnik "po rođenju", već i izuzetan erudita. Bio je poznavalac mitologije, filozofije, književnih tradicija srpskog i evropskog pesništva, na osnovu kojih je, zahvaljujući tom bogatom čitalačkom iskustvu, ali i nesvakidašnjem talentu, stvarao svoju poeziju i (auto)poetiku - rekla je Jelena S. Mladenović.


Pročitajte još: 58 GODINA OD SMRTI POZNATOG PESNIKA: Spomenik živim stihovima


Govoreći o Miljkovićevim esejima, u doba jednoumlja koje nije negovalo polemičnost, Dragan Hamović je rekao:

- Čitava njegova kritika i esejistika predstavlja zaklon za ideje neosimbolizma, čija je odbrana tradicija istorijske svesti jedno od bitnih uporišta daljeg razvoja srpske moderne poezije. U podtekstu Miljkovićevih esejističkih deonica možemo razaznati raspravu s periodom u kome su nametana dva oprečna i odsečna književna izbora unutar granica ideologije pune praznih reči.ROMAN O MILjKOVIĆU

Goran Maksimović je ispričao kako mu je pisac Dejan Stoiljković, pošto je pročitao peti tom Sabranih dela, najavio da piše roman o burnom životu Branka Miljkovića.

- To samo pokazuje koliko će ovo izdanje biti inspirativno za nova tumačenja dela velikog pesnika - rekao je Maksimović.