U Beograd doneli svetlost Pariza: Brojni svečani skupovi u čast Zore Petrović i Rista Stijovića

Miljana Kralj

08. 11. 2019. u 10:48

У Београд донели светлост Париза: Бројни свечани скупови у част Зоре Петровић и Риста Стијовића

Zora Petrović, “Veliki ženski akt“

Oboje umetnika i članova Akademije, deo školovanja proveli u francuskoj prestonici

DVOJE značajnih likovnih stvaralaca 20. veka i članova SANU - slikarka Zora Petrović i vajar Risto Stijović, rođeni su pre 125 godina, a njima u čast ovoga meseca biće pod okriljem Akademije održani svečani skupovi.

Već u petak, 8. novembra u 11 časova u Galeriji SANU biće organizovano sećanje na Zoru Petrović (Dobrica, 1894 - Beograd, 1962), na kom će pozdravnu reč uputiti akademik Dušan Otašević, upravnik Galerije. Profesorka Simona Čupić potom će održati predavanje na temu "Svet iznad ateljea Zore Petrović", dok je obraćanje profesorke Jasmine Čubrilo naslovljeno "U ateljeu Zore Petrović". Akademik Milica Stevanović govoriće o radu Zore Petrović u svetlu problema na današnjoj likovnoj sceni, a biće prikazan i film RTS-a čiji je scenarista Vera Ristić.

- Mi znamo da ne postoji samo estetska lepota - govorila je umetnica na čijim delima je čest motiv ljudsko telo. - Lepota se nalazi u istini. Pošto ljudi prolaze kroz razna životna razdoblja, cilj mi je da to zabeležim. Čovek se rodi, dete se ispunjava snagom, vene, stari i umire. Pokušavam da pratim čovekovu dramu kroz preobražaje njegovog tela.

Slikarsko obrazovanje Zora Petrović započela je na Umetničko-zanatskoj školi u Beogradu (1912-1914) kod profesora Milana Milovanovića, Đorđa Jovanovića i Marka Murata. Od 1915. do 1919. bila je đak Mađarske zemaljske slikarske velike škole (profesor Lajoš Deak Ebner). Leto 1918. provela je zajedno s Ivanom Radovićem u Slikarskoj koloniji u Nađbanji kod profesora Ištvana Retija. Posle Velikog rata, boravila je u Parizu, od 1925. do 1926, od toga dva meseca u Lotovoj slikarskoj školi. Profesor Akademije likovnih umetnosti u Beogradu postala je 1952. a dopisni član SANU 1961. godine. Bila je član grupa "Lada", "Oblik" i "Samostalni".

Pročitajte još - Let Lubardinog "Gavrana"

Sećanje na Ristu Stijovića (1894-1974) zakazano je za 18. novembar u Svečanoj sali SANU, a o čuvenom vajaru prigodna predavanja održaće ugledni domaći stručnjaci. Skup će pozdraviti akademik Svetomir Arsić Basara, a govoriće i profesor Jasna Jovanov, muzejski savetnik Vera Grujić, kustos vajarske zbirke Narodnog muzeja i muzejski savetnik Nikola Kusovac.

Risto Stijović

Rođen u Podgorici, Stijović je u Beograd došao 1912. da bi upisao Trgovačku školu, ali je ubrzo prešao na Umetničku školu kod profesora Đorđa Jovanovića. U toku školovanja posećuje i Meštrovićev atelje. Bio je učesnik Prvog svetskog rata, posle koga je jednu godinu proveo u Marselju u Umetničkoj školi kod profesora M. E. Aldebera. Odatle odlazi u Pariz i pohađa Školu lepih umetnosti kod profesora Ž. A. Enžalbera, do 1923. Po povratku u Beograd, priključuje se grupama "Lada" i "Oblik". Za svoje vajarsko delo osvajao je mnogobrojne nagrade i priznanja, izlagao je samostalno i kolektivno u zemlji i inostranstvu. Dopisni je član SANU postao je 1963, a redovni od 1965. godine.


Zora Petrović, “Autoportret“

JUBILEJ I NA MARKAMA

I "POŠTA Srbije" obeležava ovog meseca jubilej slavnih umetnika. Izdanje pušteno u opticaj prvog novembra sadrži pet maraka nominalnih vrednosti 27 dinara, tri koverte (FDC) i žig, a štampano je u tiražu od 10.000 primeraka. Na njima su motivi Zore Petrović - "Devojka iz Skopske Crne Gore" (na marki) i "Seljanka" (na koverti), i Riste Stijovića - "Torzo devojke" (marka) i portret Aleksandra Deroka (koverta).


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije