Beskrajno polje crteža: Zlatno pero Beograda, proslavlja 50. rođendan

M. KRALj

07. 11. 2019. u 08:54

Бескрајно поље цртежа: Златно перо Београда, прославља 50. рођендан

Goran Đukić Gorski

Jubilarna 50. manifestacija "Zlatno pero Beograda" večeras u Konaku kneginje Ljubice

JEDINSTVENA beogradska likovna manifestacija, "Zlatno pero", proslavlja 50. rođendan, a jubilarno 15. izdanje ima i Međunarodno bijenale ilustracije, koje okuplja umetnike iz svih krajeva sveta. Obe ove manifestacije, koje organizuje Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS), biće večeras od 19 časova otvorene pod istim krovom, u Konaku kneginje Ljubice, a glavni program, koji obuhvata radove domaćih i inostranih učesnika, trajaće do 26. novembra.

- Ilustracije 50. "Zlatnog pera Beograda" pokazuju jednu upečatljivo izraženu odliku predstavnika ovog esnafa, a to je njihova internacionalna profilisanost - ističe Iva Leković, kustos ovogodišnjeg bijenala. - Sfera njihovog izdavaštva je obimna i obuhvata i štampana izdanja i ono beskrajno polje virtuelnog u kom lokalne teme lako postaju globalne i obrnuto.

Ilustratori sa svih meridijana tako će predstaviti sve vrste ilustracija namenjene knjigama, časopisima, novinama, bibliofilskim izdanjima, autorskom stripu, crtanim i animiranim filmovima, elektronskim medijima, kao i ekslibrise. Pored domaćih i umetnika iz regiona (BiH, Republike Srpske, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije), tu su i autori iz Češke, Grčke, Italije, Holandije, Španije... Brojnošću se ističu tradicionalni učesnici "Zlatnog pera Beograda" - ilustratori iz Irana.


Pročitajte i: Gordan Mihić: Srpsku istoriju drže u fioci, a Sulejmana na tv


U prostoru u kome se odvija glavni program, biće izloženi radovi Miodraga Vartabedijana - Varte, u znak sećanja na umetnika koji je bio jedan od dobitnika nagrade ove značajne izložbe. Kao svojevrstan uvod u manifestaciju, prošle sedmice otvorena je izložba "Svetlosti i senke" Rastka Ćirića, dobitnika nagrade Zlatni vitez, koja će trajati do 30. novembra u galeriji "Singidunum". U izložbenom prostoru Galerije Radio-televizije Srbije, od 14. novembra biće otvorena izložba "Spodobe i leševi, veštice i vampiri" Ivice Stevanovića, dobitnika Velike nagrade 49. "Zlatnog pera Beograda".

Parisa Aslankani

U savetu 50. "Zlatnog pera" su neki od najuglednijih srpskih ilustratora - Dobrosav Bob Živković, Slobodan Jovanović, David Vartabedijan, Danijela Paracki, Vladimir Vesović, Dragana Palavestra, Iva Ćirić i Milica Golubović.


SVE BOJE REČI

U GALERIJI-knjižari Book&Art, u okviru "Zlatnog pera", 12. novembra biće otvorena izložba Fantasy Emira i Edina Durmišević, dobitnika nagrada izdavačkih kuća "Pčelica" i "Kreativni centar". U saradnji sa Italijanskim institutom kulture organizovana je izložba "Boje reči" Alesandra Gotarda iz Milana - specijalnog gosta 50. "Zlatnog pera Beograda", koja se održava u Muzeju primenjene umetnosti od sutra do 20. novembra.

Ivica Stevanović


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije