Borba za istinu i kultura sećanja: Desetine igranih i dokumentarnih ostvarenja na festivalu „Slobodna zona“

R. R.

06. 11. 2019. u 17:15

Борба за истину и култура сећања:  Десетине играних и документарних остварења на фестивалу „Слободна зона“

"Areta Frenklin"

Pričom o Areti Frenklin u "Kombank dvorani" sutra počinje 15. Filmski festival „Slobodna zona“

JEDINSTVENIM filmskim dokumentom o legendarnoj američkoj soul pevačici, "Areta Frenklin - Amazing Grace", u režiji Sidnija Polaka, koji je gotovo 50 godina čekao na prikazivanje, u "Kombank dvorani" sutra u 20 sati svečano će započeti 15. jubilarni festival angažovanog filma "Slobodna zona".

Do 12. novembra, u sedam bioskopskih dvorana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu biće prikazano 47 angažovanih igranih i dokumentarnih ostvarenja, među kojima je više od 36 nacionalnih premijera, najavili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare direktor i selektor festivala Rajko Petrović, selektorka međunarodnog programa Branka Pavlović, selektorka regionalnog programa Jelena Maksimović, i urednik govornog programa "Kompas" Ivan Milenković.

Film koji se već mesecima očekuje s najvećim uzbuđenjem je domaća premijera igrano-dokumentarne drame "Dnevnik Diane Budisavljević", rediteljke Dane Budisavljević. Dve dodatne projekcije ove izuzetne istorijske epopeje o spasavanju srpske dece iz ustaških logora rasprodate su još prošle nedelje.

PROČITAJTE I: Nobelovka Elfride Jelinek o napadima na Handkea: Zaslužio je nagradu deset puta!

Među ostvarenjima koja svakako ne treba propustiti su i "Jadnici" francuskog reditelja Lađa Lia, koji je osvojio Gran- pri žirija na ovogodišnjem Kanu, "Kordiljeri snova", metafora tragične istorije Čilea, domovine koju je reditelj Patris Guzman napustio pre više od 40 godina (nagrađen u Kanu za najbolji dokumentarac), drama "Koža" Gaja Najtiva...

Posebnim programom biće obeleženo 15 godina "Slobodne zone" i 30 godina od pada Berlinskog zida. Programski segment "U fokusu" priređuje retrospektivu čuvenom kanadskom reditelju Denisu Koteu, koji će na festivalu održati i master klas.

ŽENSKA LINIJA

SELEKCIJA "Ženska linija" predstaviće tri provokativna ostvarenja, u kojima se problemima žena bave rediteljke - "Mafija kroz objektiv" Kim Longinoto, dokumentarac "Tako je govorila", u režiji Polin Kejl, u kojem govore Kventin Tarantino, Kamil Palja, Dejvid O, Rasel, a u samoj završnici festivala videćemo dokumentarac "Žensko zadovoljstvo" Barbare Miler.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije