Kako nas je moda osvojila

M. KRALj

06. 11. 2019. u 12:28

Како нас је мода освојила

Iz krojačke radnje Matilde Kalef u Beogradu

Izložba posvećena garderobi iz 19. i 20. veka povodom dana osnivanja Muzeja primenjene umetnosti

PRE 69 godina, 6. novembra 1950. osnovan je Muzej primenjene umetnosti u Beogradu, a rođendan će ove godine proslaviti uz izložbu "Moda u modernoj Srbiji", koju je osmislila Draginja Maskareli, viši kustos MPU. Reč je o izboru iz riznice ove kuće, u kome se našao 81 modni predmet iz 19. i s početka 20. veka. Oni se čuvaju u muzejskoj Zbirci tekstila i kostima, a sliku o tome kako su se "nosili" naši preci, obogatiće reprodukcije građanskih portreta i dokumentarne građe iz različitih javnih i privatnih zbirki.

PROČITAJTE I:Nobelovka Elfride Jelinek o napadima na Handkea: Zaslužio je nagradu deset puta!

Burne i brze promene u političkoj, društvenoj, kulturnoj i privrednoj sferi kroz 19. vek, prati i moda. Ona u Srbiju stupa kroz proces sticanja nezavisnosti od Otomanske imperije, menjajući svoje trendove, od lokalnih specifičnosti, do usvajanja kulturnog modela građanske Evrope. Kroz nju se odražava i prelazak sa feudalnog na kapitalističko društveno uređenje. A upravo u ovaj širi kontekst, modu će staviti rođendanska izložba MPU.

Na ovoj postavci videćemo kako je moda dobijala važnu ulogu u izgledu i stvaranju identiteta pripadnika vladarskih porodica i građanske klase moderne Srbije. Ali i kako je prešla put od osmansko-balkanskog kulturnog modela, na početku 19. veka, do ulaska u evropski sistem "moderne" mode u njegovoj drugoj polovini stoleća, što nije bilo vidljivo samo u oblicima odeće, već i u načinu njene proizvodnje i tržišnog plasmana.

Pripadnici srpske građanske klase, prilagođavali su svoj izgled evropskim uzorima, a modno tržište svojom ponudom odgovaralo je njihovim zahtevima. Tako će biti izložena i haljina koju je nosila Elena Ristić, unuka političara i istoričara Jovana Ristića, na proslavi veridbe sa Vojislavom Todorovićem, konjičkim oficirom iz Beograda, u Parizu 1909.

Konstantin Jovanović

Ali, biće eksponata koji ukazuju da ni tradicija nije zapostavljana, pa je u građanskom odevanju, posebno mesto imao nacionalni kostim, od elemenata narodne nošnje, ali i turskog nasleđa.

Priču o istoriji mode na ovim prostorima na svečanom otvaranju imaće i jedan savremeni dodatak - modne vinjete kreatorke Valentine Obradović, vuneni aksesoar "Šauline" Aleksandre Šaule, nakit ELMJewelry Vesne Milošević, frizure Dragane Trivić i šminka Branke Đurašković Jovanović. Dizajn postavke uradila je arhitekta Aleksandra Tosman.

Za ovu priliku eksponati su osveženi, konzervirani u Ateljeu Arachnei uz pomoć znanja stručnjaka MPU Milana Andrića i Marije Labudović Pantelić. Tokom trajanja izložbe, sredom će biti organizovana predavanja stručnjaka za istoriju mode, iz zemlje i inostranstva, a petkom stručna vođenja u kojima će kao gosti učestvovati javne ličosti iz sveta mode, novinarstva, književnosti, pozorišta... Obeležavanje godišnjice biće prilika i za podsećanje na prvog kustosa Zbirke kostima i tekstila - Dobrilu Stojanović (1925-2018), čijem je četrdesetogodišnjem radu, u Digitalnoj biblioteci MPU, priređen poseban segment.

Haljina Elene Ristić iz 1909.

ZBIRKE NAMEŠTAJA, PORCELANA, KNjIGA...

NASTANjEN u zgradi čiji je vlasnik bio advokat Jakov Čelebonović (otac Marka i Alekse Čelebonovića), Muzej primenjene umetnosti danas baštini oko 37.000 predmeta. Najstariji datira iz 4. veka pre nove ere. Eksponati se čuvaju u zbirkama metala i nakita, nameštaja, tekstila i kostima, fotografija, knjiga, keramike, stakla, porcelana, arhitekture, urbanizma i arhitektonskog dizajna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije