GRAD Vranje novi je član Mreže kreativnih gradova Uneska za oblast muzike. U okviru manifestacije obeležavanja Svetskog dana gradova, Unesko je među 66 gradova uvrstio i Vranje.

- Jako smo ponosni na ovaj podatak, jer ovo je zaista na neki način odgovor za sve ono što radimo kako bismo unapredili kulturu i negovali tradiciju - kaže Zorica Jović, članica gradskog veća zadužena za kulturu.


PROČITAJTE JOŠ: Novica Antić na čelu "Ateljea 212": Želim da vratim dobru atmosferu u teatar

Aplikacija se bazira na strateškim dokumentima lokalne samouprave, a Vranje je jedini grad iz Srbije dobio članstvo u Uneskovoj Mreži kreativnih gradova, i to za muziku odnosno manifestacije koje promovišu vranjsku gradsku pesmu, trubu i klasičnu muziku.

Grad Vranje planira osnivanje Centra za očuvanje vranjske gradske pesme koji bi trebalo da bude smešten u Pribojčićevoj kući, neposredno pored rodne kuće velikog pisca Bore Stankovića. Ideja je da, u ambijentu starog Vranja, bude posvećena dužna pažnja očuvanju vranjskog muzičkog blaga koje se nalazi na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

- Planiramo da tu bude organizovan naučni skup na kojem bi se okupio tim profesora koji se bave ovom temom i očuvanjem nematerijalne kulturne baštine i time još više promovišemo vranjsku gradsku pesmu. Prostor je pogodan i za koncerte i male festivale - kaže direktor Narodnog muzeja Saša Stamenković.

Sa druge strane, Vranje je od zimus i domaćin festivala Vranjske gradske pesme koji bi trebalo da postane tradicionalan, a svog najpoznatijeg trubača, Bakije Bakića, Vranje se svake godine seća na memorijalu koji nosi njegovo ime.

Unesko mreža trenutno broji 246 gradova i okuplja članove koji svoj razvoj baziraju na kreativnosti u različitim oblastima: muzika, stari zanati i narodna umetnost, dizajn, film, književnost, digitalna umetnost i gastronomija, a koji postavljaju kulturu u središte svojih razvojnih strategija.

Povodom proslave Svetskog dana gradova, Unesko i zvaničnici iz 24 grada širom sveta mobilisaće različite gradske mreže i organizacije, u čijem je fokusu osim kulture i aktivan pristup inkluziji, odbrani prava, ekonomije i zapošljavanja, kao i aktivnosti u vezi sa otpornošću na klimatske promene.


PROČITAJTE JOŠ: „Dučićeva nagrada“ Milanu Nenadiću

MANIFESTACIJE

PORED novoustanovljenog festivala "Vranjska gradska pesma i Memorijala Bakije Bakića, grad Vranje organizuje i festivale umetničke muzike "Piano samer" i "Maj, mesec muzike", zatim Međunarodnu smotru folklora, manifestacije "Zlatna frula", Dani Vranja i Dani karanfila u Vranjskoj Banji.