KNjIGA "Putnik po Svetoj Gori" Borisa Subašića, u izdanju Kompanije "Novosti", okupila je u ponedeljak mnogobrojnu publiku koja je do poslednjeg mesta ispunila Rimsku dvoranu Biblioteke grada Beograda.

Gosti su sa velikim interesovanjem slušali dok je autor knjige, inače reporter "Novosti", govorio o onome što je video i doživeo tokom putovanja na Atos, sa kakvim se sve iskušenjima susretao i šta je na njega ostavilo najjači utisak.


PROČITAJTE JOŠ: Književni hitovi „Novosti“: Novi susreti sa publikom

- Subašić je tražio šta se krije u čestarima i gustišima, tragao je za starim zidinama o kojima bi mogao još nešto da kaže - zapazio je arheolog dr Dejan Radičević. - "Putnik po Svetoj Gori" se čita u jednom dahu, ali autor je ostavio prostora čitaocima za razmišljanje. Ona je odličan putovođa, pisan na tragu starih putopisa o Svetoj Gori. Iz Subašićevih zapisa vidimo gde se kretao, zavirio, ali i šta je ostavilo najjači utisak na njega.

Radičević je kao posebno zanimljive delove knjige izdvojio one u kojima Subašić opisuje pustinju Svete Gore, mesto gde monasi tihuju.

- Subašić piše i o ljudima koji su u prošlosti bili važni za opstanak Hilandara, koliko je Srbija bila važna Svetoj Gori u prošlosti, ali i Sveta Gora Srbiji - nastavio je Radičević. - Ono što se meni učinilo posebno važnim je kako iz poglavlja u poglavlje pratimo preobražaj Subašićeve ličnosti. Upravo to je poziv da se i mi, koji nikad nismo bili na ovom svetom mestu, tamo uputimo.

Autor potpisuje knjigu gostima na promociji


Subašićeva knjiga je svojevrsni vodič kroz blago Svete Gore, kroz njenu manastirsku istoriju i predanja.

- Povezanost Svete Gore i Srbije je veća od povezanosti Srbije sa Hilandarom. One su vezane i ktitorstvom i zadužbinarstvom i drago mi je da se Subašić tome vraća - naglasio je istoričar dr Vlada Stanković. - Hilandar je jedini srpski manastir na Atosu, ali mnogobrojni srpski vladari su pomagali i druge svetinje.

Stanković je primetio da je Subašić posebnu pažnju posvetio malo poznatom mističnom tihovanju monaha u svetogorskoj pustinji:

- Ova knjiga trebalo bi mnogima da bude prva stanica za upoznavanje sa Svetom Gorom.

Rimska dvorana Biblioteke grada bila puna


PROČITAJTE JOŠ: Dramatična životna priča među koricama: Naš kolega glavni junak knjige

PUTOVOĐA

- Na Svetu Goru nisam išao kao bogomoljac, već kao novinar, istraživač - rekao je Subašić. - Ideja je da ova knjiga bude putovođa, da pomogne onima koji kreću na ovo putovanje da se snađu, da shvate gde su.