Erik Stube o predstavi Jedna švedska noć: Kako se Bergman divio Tarkovskom

Vukica Strugar

subota, 02. 11. 2019. u 01:06

Ерик Стубе о представи Једна шведска ноћ: Како се Бергман дивио Тарковском

Foto Vojislav Danilov

Švedski reditelj o predstavi u našem nacionalnom teatru. Komad napisao legendarni glumac Erlan Jozefson

KOMAD Erlana Jozefsona "Jedna švedska noć", u izvođenju ansambla Kraljevskog dramskog pozorišta "Dramaten", u subotu veče gostuje u Narodnom pozorištu: reč je o novoj "razmeni" dveju teatarskih kuća, čija je saradnja počela pre petnaest godina. Ovog puta Šveđani dolaze s jednom (od četrdesetak napisanih drama) čuvenog glumca, nama poznatog po ulogama u najznačajnijim Bergmanovim filmovima, ali i našim "Seobama", "Varioli veri" i "Samo jednom se ljubi". Na scenu "Dramatena" komad je postavio norveški reditelj Erik Stube, doskora i upravnik Kraljevskog dramskog pozorišta.

Jozefson se u ovom tekstu bavi snimanjem poslednjeg filma Andreja Tarkovskog "Žrtvovanje", u kojem je i sam igrao, na ostrvu Gotland 1985. godine, opisujući "na nežan i duhovit" način susret ruskog reditelja i švedskih glumaca.

- Sa predstavom često gostujemo u inostranstvu, između ostalog i zato što je to priča o dodiru i sudaru različitih kultura: ruskog velikana, zanesenjaka filmskom umetnošću, ali i religioznog čoveka, sa švedskim glumcima koji to nisu i koji gledaju na svet iz sasvim drugog ugla - kaže u razgovoru za naš list Stube. - Zato je to i sudar dveju kultura, i u toj razmeni dešavaju se promene.

Inače, sa "Jednom švedskom noći" naš sagovornik gostovao je, između ostalog, u Kini, SAD i Češkoj, a nedavno je imao i rediteljsko iskustvo u našem "komšiluku": u Budimpešti je postavio Euripidovu "Medeju".

- Pozorišni ljudi su svuda slični, pa tako i ja imam mnogo više zajedničkog s nekim u Narodnom pozorištu nego u komšiluku u Narviku, gde živim - kaže simpatični umetnik, nastavljajući priču o večerašnjoj predstavi: - U filmu "Žrtvovanje" reč je o junaku koji želi da spase svet, žrtvujući se za opšte dobro. Kao Rus, Tarkovski je hteo da napravi skandinavski film, u bergmanovskom stilu. Angažovao je i njegov kompletan tim, od glumaca do produkcije. Bergman je bio užasno ljubomoran! Iako je Tarkovski želeo da se sretnu, ovaj je to odbio. Ipak, kasnije je izjavio: "Kad film nije dokument, on je san. Zato je Tarkovski najveći od svih. On se kreće prostorima na tako prirodan način. Tamo gde sam ja uspeo samo da zakucam na vrata ili tek zakoračim..."

"Jedna švedska noć" Foto Soren Vilks


Reditelj Stube ovo navodi i kao razlog zbog kojeg je postavio predstavu, premijerno izvedenu u avgustu prošle godine, i to za Bergmanov festival u Stokholmu.

- Jozefson je pisao komad, dok je Tarkovski u Parizu umirao od raka. Želeo je da otkrije koliko je kao umetnik u radu sa ruskim rediteljem doživeo promene. Govorio je i da je mnogo bolji glumac posle "Žrtvovanja". Njegova drama puna je nežnosti i humora, jer se tokom snimanja, u "jednoj švedskoj noći" kao kod Beketa - ništa ne događa. Glumci čekaju da Rus oseti kad mu je najbolja svetlost za snimanje. Čekaju do jutra, a da na kraju nisu uradili nijedan kadar. A ujutru, dok magla kulja s pučine, s njom i ona svetlost koju je Tarkovski tako dugo iščekivao, veliki reditelj usmerava kameru i, odjednom, kaže: "Ovo je previše lepo. Ne mogu ovo da snimim..." Tako je piščev komad, zapravo, dvostruki portret: kroz Jozefsona gledamo Tarkovskog, ali mnogo više njega samog. Ruski umetnik viđen je očima Šveđanina, a istovremeno Šveđanin sebe posmatra iz ugla slavnog Rusa.


Na pitanje da li će večerašnja predstava biti njegovo prvo beogradsko iskustvo, Erik Stube daje neočekivan odgovor:

- Ne! Ovde sam već bio pre četiri decenije. Kao devetogodišnjak došao sam na festival "Radost Evrope". Sećam se da su me domaćini vodili na utakmicu Crvena zvezda - Hajduk. Koliko pamtim, nedelju dana bio sam u Beogradu, a narednu sedmicu sam proveo u Kikindi, koja je pobratimljeni grad s mojim rodnim Norvikom. Čuo sam da tamo postoji i hotel pod tim imenom. Posle toliko godina ponovo sam u Beogradu. Vratio mi se isti osećaj. Mnogo lep grad, s mnogo svetlosti...


PROČITAJTE JOŠ - Šojgu pravi ruski Holivud
NAJBOLjA ŽURKA

GOTOVO ceo ansambl (sa izuzetkom jedne glumice) već je gostovao na sceni Narodnog pozorišta. Da podsetimo, saradnja je počela 2004. godine, a Nina Feks, Torkel Peteršon, Tomas Hanson i Erik En dolazili su s "Magbetom", "Hamletom" i "Igrom vatrom". Erik En igrao je i u predstavi Jagoša Markovića "Kraljica Kristina", koju je naš reditelj postavio sa velikim uspehom u Stokholmu. Na pitanje kakve uspomene nose iz našeg glavnog grada, Nina Feks odgovara:

- Gostovanje u Beogradu je najveselije na kome sam bila u životu! Posle predstave su nam priredili takvu žurku da sam igrala sedam sati, bez prestanka. I to uz muziku iz filmova Emira Kusturice!


PROČITAJTE JOŠ - Od Fajnsa do Depa - sve više slavnih glumaca snima u SrbijiNARODNO I "DRAMATEN"

- NE mogu da opišem koliko mi je drago što sam ovde s vama! - na odličnom srpskom jeziku obratio se novinarima Jan Lundin, švedski ambasador. - Prvi razlog je što veoma volim Narodno pozorište. Često dolazim na predstave, pa sam tako pre neko veče sa suprugom gledao i "Koštanu". Drugi razlog je, naravno, naš "Dramaten".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije