Zakoračite u Salon Dragana Zdravkovića: Ulje na platnu dobilo virtuelnu verziju

M. KRALJ

02. 11. 2019. u 12:40

Delo je u Beogradu „vaskrslo" na postavci Staying here with you - moving, u bioskopu "Balkan"

Закорачите у Салон Драгана Здравковића: Уље на платну добило виртуелну верзију

"Salon" se nalazi u bečkoj privatnoj kolekciji Dragan Zdravković Foto P. Mitić

URAĐEN u ulju i akrilu na platnu, rad "Salon", s kojim je Dragan Zdravković učestvovao pre dve godine na Bijenalu u Veneciji, predstavljajući Srbiju na izložbi "Enklavija" (uz Vladislava Šćepanovića i Mariju Dragićević), prva je slika na našoj likovnoj sceni koja je dobila svoj ekvivalent u virtuelnoj realnosti.

Delo koje se sada nalazi u jednoj privatnoj kolekciji u Beču, uz pomoć savremene tehnologije, u Beogradu je "vaskrslo" na postavci Staying here with you - moving, u bioskopu "Balkan". Reč je o zajedničkom projektu švajcarskih i naših umetnika, čiji su kustosi Ester Marija Jungo i Ksenija Samardžija.

- Namera mi je bila da posetiocima omogućim da u sliku uđu, naprave tri-četiri koraka i nađu se u sredini "Salona" - objašnjava, za "Novosti", Zdravković, docent na Fakultetu primenjenih umetnosti. - Inovacija je što se uz pomoć jednog malog podijuma zapravo silazi u sliku, pa se time prostorija povećava, a posmatrač postaje mali, nalazi se u poziciji deteta, iznad čije glave je, recimo, lavabo.

Slika je bila samo uzorak prema kome je u VR napravljena prostorija, nastavlja umetnik, za koga je takođe bilo neobično iskustvo "ulaska" u sopstveno delo:

- To više nije dvodimenzionalni prizor, već prostor. Ubacili smo i zvuk blage promaje, ali i zrikavaca. To posmatrača uvodi u podne, letnji dan, u nekom prostoru za koji se ne zna tačno gde je, da li je uopšte na planeti Zemlji. Na nebu, iznad te prostorije, poput svetlećih reklama u pokretu, promiče citat iz Jevanđelja po Mateju, 28-8, koji glasi: "I eto, ostaću sa vama od sada pa do kraja vremena".U stvaranju ovog virtuelnog prostora, uz Zdravkovića, radio je ceo tim IT firme VR all art. NJihova specijalnost je promocija VR u oblasti umetnosti, pa tako prave prezentacije prostora za muzeje i galerije, a sarađivali su i sa čuvenim sajmom "Art Bazel":

- I njima je ovo prvi rad u kome se slika pretvara u virtuelni prostor - ističe Zdravković, napominjući da je produkciju dela, namenski nastalog za izložbu u "Balkanu", finansijski pokrila Fondacija "Saša Marčeta", koja je, uz švajcarske donatore, pokrovitelj čitavog ovog projekta umetničke razmene dveju zemalja.A već 28. novembra, Zdravković će učestvovati u još jednom švajcarsko-srpskom projektu. U rezidenciji švajcarskog ambasadora izložiće svoje crteže, uz video-radove Petera Eršmana.

- Ime postavke biće "2B", zbog Beograda i Berna, odakle je Peter, koga sam upoznao kada sam tamo bio na umetničkoj razmeni. Generacijski smo slični, bavimo se i sličnim temama, ali kroz različit pristup i medije - zaključuje Dragan Zdravković.


OD SRBIJE DO ŠVAJCARSKE

MEĐU autorima zastupljenim u "Balkanu" su i dvojica legendarnih konceptualnih umetnika: Mladen Stilinović (1947-2016), sa radom "Umetnik na poslu" (bio je i na centralnoj izložbi prethodog Venecijanskog bijenala), kao i Švajcarac Diter Mejer, jedan od utemeljivača uličnog performansa, popularniji kao pevač grupe "Jelou". Od domaćih autora tu su Ivan Grubanov, Dejan Klicov, Milica Rakić, Ana Adamović, Andrea Štaka i drugi. Među gostima su Radenko Milak, Katja, Šenker, Kristof Ratiman, trio Muda Matis, Sus Zvik i Franci Madorin...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije