U GLUMAČKOM svetu poslednjih meseci veoma je intenzivan "saobraćaj": neki odlaze (trajno ili privremeno) u inostranstvo, drugi izlaze iz pozorišnih ansambala zbog angažmana u filmovima i serijama, a dešavaju se i "transferi" iz jednog u drugi teatar. Baš takav slučaj ovih dana skrenuo je pažnju kulturne javnosti - Sloboda Mićalović napustila je Narodno pozorište i prešla u Jugoslovensko dramsko. Koji su razlozi za ovakvu odluku, objašnjava za naš list:

- Neki od motiva su veoma aktivna snimanja, ali razlog za odlazak je i što nisam mogla da odgovorim na tempo Narodnog pozorišta. Moram da kažem i da je upravnica Ivana Vujić bila izuzetno korektna prema meni. Izašla mi je kolegijalno u susret, bez ijedne ružne reči. Rastali smo se prijateljski. Uostalom, bila je i moja profesorka na FDU, zato sam se veoma obradovala kad je došla na čelo Narodnog pozorišta.

Jedna od naših najpopularnijih i najangažovanijih glumica, ističe da je oduvek sebe videla u JDP. Na njihovoj sceni je ostvarila neke veoma značajne uloge. Trenutno je angažovana u predstavama "Lorencačo" i "Tartif", igrala je i u "Koštani", "Don Krstu", "Brodu za lutke", "Nije smrt biciklo...". Tako je među razlozima za odlazak u JDP, između ostalog, i to i što je ovo manje pozorište, s boljom koordinacijom termina.

Pročitajte još - Sloboda Mićalović: Ovakvu me još niste videli

- Manji je i ansambl, pa da će biti i više posla. Kao umetnik pronalazim se u ovoj kući, a ja pratim svoju potrebu da budem tamo gde mogu više i bolje da se razvijam. Inače, došla sam na poziv JDP. Već neko vreme pričali smo o tome. Uostalom, odgovara mi njihov repertoar, tamo se najbolje osećam. Zahvalna sam Tamari Vučković Manojlović što me je primila u ansambl, čast mi je da budem deo kuće u kojom su igrala i igraju velika glumačka imena.

Iako je veoma tražena na filmu i TV serijama, Sloboda ističe da joj je teatar uvek na prvom mestu:

- Pozorište je hram koji nikakvo snimanje ne može da dovede u pitanje. Zbog pozorišta sam i želela da postanem glumica. Tu napredujemo. Na filmu i TV se najbolje vidi koji su glumci aktivni u teatru. Čini se da više radim nego što radim, jer su sve to veoma gledani projekti. Inače, retko se dešava da radim i seriju i predstavu u isto vreme. Prioritet dajem pozorištu, mada su snimanja, naravno, isplativija. Angažman mi je svuda važan, svuda se dobro osećam, samo su sredstva drugačija.

Povodom odlazaka nekih kolega u inostranstvo, Mićalovićeva podseća da je u umetničkoj prirodi nagon za kretanjem:

- Glumcu ne prija učmalost, želi inspiraciju, ponekad promenu iz korena. Neko ima potrebu da ode iz zemlje, a neko u prirodu - u lov, da peče rakiju, ili da se osami. Činjenica je i da naša pozorišta nedovoljno neguju svoje glumce: prema njima ne prave repertoar, ne prepoznaju kad i kako treba da ih iskoriste. A mi smo kao reka koja dubi svoj put - naš talenat traži način da se izrazi. Razumem one koje odlaze u inostranstvo. Ja se ovde dobro osećam, što ne znači da u jednom trenutku neću poželeti da se otisnem. Nekad čovek treba da ode van svoje zemlje, da bi poželeo da se vrati...

Pročitajte još - POMETNjA NA INSTAGRAMU: Sloboda Mićalović trudna? (FOTO)

I DALjE U NARODNOM

POPULARNA glumica kaže da će nastaviti da igra u četiri predstave nacionalnog teatra. Moguće i u nekoj novoj, ako je budu zvali:

- U Narodno pozorište primljena sam pre pet godina. Imala sam uloge u predstavama "Čudo u Šarganu", "Ogvožđena", "Frenki i Džoni", i u dva "uskakanja" - "Zle duhe" i "Uspavanku za Vuka ničijeg".