Reagovanje Komrakova na odgovor Bujoševića: Vređali ste me, a niste odgovorili ni na jedno moje pitanje

29. 10. 2019. u 19:12

Реаговање Комракова на одговор Бујошевића: Вређали сте ме, а нисте одговорили ни на једно моје питање

Foto: P. Milošević

Za nekadašnjeg glavnog urednika Informativnog programa RTS-a, ova polemika je završena
NEKADAŠNjI glavni urednik Informativnog programa RTS-a Milorad Komrakov reagovao je na pismo Dragana Bujoševića, a kojim je direktor RTS-a odgovorio na prethodno otvoreno pismo Komrakova.

U prvom pismu, Komrakov pita direktora RTS-a, zbog čega je zabranio izveštavanje o njegovoj knjizi na nedavno završenom Sajmu knjiga. Narednog dana stigao je odgovor Bujoševića u kojem tvrdi da Komrakov iznosi optužbe bez ijednog dokaza. Nekadašnji čelnik RTS-a sada odgovara Bujoševiću naglašavajući da je ta polemika za njega sada završena.

Prigovor Komrakova objavljujemo u celini.

Poštovani gospodine Bujoševiću,
Već u prvoj rečenici Vašeg odgovora na moje otvoreno pismo Vi me vređate, i pismo nazivate tvrdnjom bez dokaza.Pa čak tvrdite da je to odlika lošeg novinarstva i elementarne nepristojnosti. Zašto?

Zato jer niste odgovorili ni na jedno moje pitanje, a posebno ne na ono ključno: Zašto RTS NIJE IZVEŠTAVAO o promociji moje knjige o bombardovanju RTS-a na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu? To je, složićete se, da upotrebim Vaš slogan NAŠE PRAVO DA ZNAMO SVE. Samo Vi znate razloge takvog razmišljanja, te Vaš odgovor na moje pismo smatram tvrdnjom bez ijednog dokaza.

PROČITAJTE JOŠ -Komrakov pita Bujoševića: Zašto ne izveštavate o mojoj knjizi o bombardovanju RTS?

Odgovoriću Vam na vaše nedolične tvrdnje koje me podsećaju na govor, čiji ste Vi veliki „protivnik“. Vaše pravdanje da ste knjigu prosledili urednicima da procene da li ona može da bude povod za emisiju – nije odgovor na moje gore postavljeno pitanje. Time ste javnost i porodice poginulih kolega uskratili za važne nepobitne i interesantne podatke o toj temi, u mojoj knjizi. Koji su to urednici, gospodine Bujoševiću? Većina njih, novopridošlih, bili su veoma mladi, nedorasli, neiskusni i nisu bili svedoci pogibije 16 mojih kolega. Ovi stariji, koliko je meni poznato, to ne smeju da odluče bez Vaše procene ili mišljenja.Takođe se pitam, od kada se to generalni direktor RTS-a ne interesuje za programsku politiku kuće, posebno, kada je o Informativnom programu reč? Radio sam taj posao i mene ne možete ubediti u suprotno. Razlika između nas dvojice je što smo novinarstvo učili na različite načine, kroz razne škole. Vi i generacije novopridošlih na RTS, kroz treninge stranih medijskih kuća a ja od domaćih velikana srpske reči , posebno od Vašeg nekadašnjeg kolege, Predraga Milojevića DOAJENA SRPSKOG NOVINARSTVA. On me nije učio pogrešnom novinarstvu već mi je trasirao put ka pravom shvatanju novinarskog zanata. Uostalom, da Vas podsetim da sam, pre skoro 4 decenije, upravo ja bio primljen na konkursu u kući „Politike“ i u RTS-u , istovremeno.Trebalo je tada pobediti oko 5.000 kandidata.

PROČITAJTE JOŠ -Bujošević : Komrakov me optužuje bez ijednog dokaza, to je odlika lošeg novinarstva

Tačno je, kako tvrdite, da sam bio pozvan, preko posrednika da učestvujem u emisiji Vaše novinarke Svetlane Janićijević o bombardovanju RTS i da sam to odbio. Dosta sam se, svih ovih godina pržio na ražnju montiranih laži , kleveta i neistinitih optužbi, pa sam koleginici rekao da rado hoću da učestvujem u emisiji, ali UŽIVO.Za to sam uvek spreman!

Vaša druga urednica, Olivera Kovačević, pozvala je jednog mog prijatelja, novinara da učestvuje u emisiji o bombardovanju moje bivše kuće. Kada je on sugerisao da je najbolji sagovornik za tu temu Komrakov, dotična je reagovala u stilu, “Pa, da ga onda mi tako rehabilitujemo! Ona da me rehabilituje!? Od koga i čega.? Zašto? Šta sam to učinio? Ponavljam, nisam znao da će zgrada RTS-a biti bombardovana! Uostalom o tome u knjizi pišu vaši današnji radnici koji su to granatiranje preživeli, ali njih niko ništa nije pitao proteklih dvadeset godina! Vi, svojim ćutanjem, vređate i te ljude, svoje zaposlene.

Da ste čitali moju knjigu znali biste da sam se ja pohvalno izjasnio o svim aktivnostima koje je RTS napravio povodom dvadesetogodišnjice bombardovanja RTS, a za vreme, kako tvrdite Vašeg mandata.

Znali biste takođe, da se RTS OGLASIO ISTOG JUTRA KADA JE BOMBARDOVAN! Tačno u 06 časova 23.04.1999. godine emitovali smo , iz prostorija RTV STUDIO B, PRVU POLUČASOVNU EMISIJU O POGIBIJI NAŠIH KOLEGA! Sa slikom sa lica mesta. Narednih dana, takva je bila procedura sa našom Poslovnom jedinicom Odbrana i MUP-om, imena poginulih mogli smo da objavimo tek posle tačne identifikacije kako ne bismo stvarali paniku među porodicama koji su se raspitivali za svoje najbliže.To nismo saznavali u prvim minutima TV Dnevnika.Toliko o etici i kvalitetu novinarstva o kojem govorite.

Želim da Vas obavestim da je gospodin Milivoje Pavlović, predsednik Programskog Saveta RTS-a tražio da mu dostavim moje pismo Vama, što sam i učinio.Gospodin Pavlović je obećao da će programski savet ovaj „slučaj“ staviti na dnevni red prve naredne sednice i da će o njihovom stavu javnost biti obaveštena.

I na kraju, ne pišem ja ovo, gospodine Bujoševiću, radi, kako Vi kažete, bolje prodaje svoje knjige.Ta vaša tvrdnja je krajnje ljudski i novinarski nepristojna.Ako niste znali ovo je moja treća objavljena knjiga, pa sam siguran da mi ova prepiska sa Vama, gospodine Bujoševiću, nije potrebna za prodaju moje knjige.

Pišem jer želim da doprinesem da istina o pogibiji mojih 16 kolega bude kompletirana i da sudovi i javnost konačno, uz pomoć nas novinara, prave krivce počnu da traže van granica ove naše Srbije.Pišem, jer sam svestan da nisu dovoljni dokumentarni filmovi i neistinite „knjige“ nepoznatih autora, da porodice poginulih konačno dobiju odgovor na pitanje ZAŠTO koje već dvadeset godina, opravdano, postavljaju.

Rado ću prihvatiti svaki Vaš poziv na razgovor, ali, UŽIVO, gospodine Bujoševiću. Pitajte svoje urednike zašto se oni toga plaše!?

Ova polemika je za mene završena. Možemo je nastaviti kad pročitate knjigu!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Kolega

29.10.2019. 21:01

Milorade, moje postovanje! Svaka Vam je na mestu. Ucio sam od Vas i kolega "starog" kova. Hvala Vam beskrajno na svemu. Nedostajali ste mi, svih ovih godina... Citao sam gluposti o Vama, u dusi patio, nemocan da dokazem istinu. Kupio sam knjigu! Hvala i "Novostina".. A za ostale - ne sekirajte se. I ne pravdajte se... Ova zlatna knjiga - sve govori! Poz iz Novog Sada.

Marko

29.10.2019. 21:28

Milorad Komrakov je zrtva ljudi i politike koji su Srbiju spustili na najnize grane u njenoj istoriji

Рашо

29.10.2019. 21:53

РТС-ом се уоравња однекуд са стране, новинарски кадар је катаструфа а уредници су благи ужас! То објашњава све.