ZAVRŠEN 64. SAJAM KNJIGA: Otvorena knjiga predata - Rumuniji

D. Bt. - D. B. M.

27. 10. 2019. u 22:28

Naredne godine smotra će trajati dan duže, najavio gradski sekretar za kulturu

ЗАВРШЕН 64. САЈАМ КЊИГА: Отворена књига предата - Румунији

Egipatski ambasador predaje Otvorenu knjigu predstavniku Rumunije Foto Saša Šarčević

OČEKUJE se da će ovogodišnja poseta Sajmu knjiga, koji je završen, dostići prošlogodišnju rekordnu posetu od 194.000 čitalaca. Samo u subotu, kroz sajamske hale se probijalo više od 40.000 ljudi. Izlagača je bilo malo više nego protekle godine - 991, od kojih neposrednih izdavača 400 iz Srbije i 90 iz inostranstva. O Sajmu je izveštavalo više od 1.300 novinara, foto-reportera i snimatelja. Realizovano je 685 programa, što je za 78 više nego na prošlogodišnjoj manifestaciji.

Ovako je veliku kulturnu manifestaciju sumirala Danka Selić, generalni direktor Beogradskog sajma knjiga, prilikom primopredaje Otvorene knjige, koju je ambasador zemlje počasnog gosta Egipta Amr Alguvejli predao Irini Eleni Niti, otpravnici poslova Ambasade Rumunije, države koja će zauzeti počasno mesto na sledećem 65. Sajmu.

- Oktobar je jedan od najlepših meseci u Beogradu, zbog velike koncentracije kulturnih dešavanja - rekao je Ivan Karl, sekretar za kulturu Grada Beograda, i najavio da će iduće godine Sajam trajati dan duže, jer će obuhvatiti dva vikenda.

Karl je naglasio da je Frankfurtski sajam knjiga posvećen pre svega profesionalcima, a naš čitaocima, na šta smo posebno ponosni, i zahvalio je ambasadoru Egipta na izvrsnom predstavljanju kulture i književnosti njihove zemlje.

- Ova nedelja za nas nije bila samo zanimljiva zbog Sajama knjiga, već je ovo bio izlet kroz istoriju i geografiju, gde smo živeli u jednom gradu koji pruža puno gostoprimstvo. Osetili smo bliskost vaše kulture i otkrili smo da ono što nas spaja je mnogo veće od onog što nas razdvaja - rekao je dr Haitam al Haj Ali, predsednik Egipatske generalne organizacije za knjige.

Otkucaji egipatske kulture čuli su se u srcima Srbije, poručio je ambasodor Alguvejli:

- Jedna nedelja okupila je diplomate i romanopisce, književnike i izdavače, muzičare i plesače, pesnike i novinare, izlagače i publiku, komediografe i filmske reditelje. Plodovi 111 godina diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije su sakupljeni na Beogradskom sajmu, dok su začeci dugotrajnog prijateljstva usađeni u dušama posetilaca.

Irina Elena Nita je naglasila da je predstojeće počasno učešće Rumunije potvrda bliskih veza dveju zemalja.

- Rumunsko Ministarstvo kulture učestvuje na ovoj manifestaciji pisane reči, najvažnijoj u istočnoj Evropi. Broj prevoda dela rumunskih pisaca na srpski jezik poslednjih godina je u konstantnom porastu. Na tome zahvaljujem srpskim izdavačima, a i našem partneru Ministarstvu kulture. Spremni smo da odgovorimo na interesovanje za našu književnost u Srbiji, a naši događaji odvijaće se na različitim mestima u Beogradu za vreme Sajma knjiga - najavila je Elena Nita.

Kao i svih prethodnih dana, i juče su čitaoci sa velikim zanimanjem razgledali i kupovali knjige na štandu "Novosti". Najtraženije su bile "O Srbiji i Srbima" Aleksandra Čepurina, "Mojih 80 - Portreti" Matije Bećkovića, "Putnik po Svetoj Gori" Borisa Subašića, "Kad govori mrtav kralj" Ivana Miladinovića, "02.06 Bombardovanje RTS - Moja istina" Milorada Komprakova... Veoma tražena su bila i naša starija izdanja.

Sajamske kapije zatvorene su u 21 sat.


GRAJFOVA TRILOGIJA

"Knjiga komerc" je ove godine napravila svojevsrtan izdavački poduhvat i objavila deset izdanja od značajnog spoljnopolitičkog interesa. Čuveni istraživač Aušvica i drugih koncentracionih logora prof. dr Gideon Grajf predstavio je juče svoju trilogiju "Plakali su bez suza" (o zonderkomandosima u Aušvicu), "Jasenovac, Aušvic Balkana. Ustaška imperija okrutnosti, ustaško konačno rešenje pre nacističkog" i "Alojzije Stepinac, ustaški vikar: pokrsti se ili umri".


"LAGUNI" SVE NOVINARSKE NAGRADE

POSLEDNJEG dana Sajma knjiga, u sali "Ivo Andrić" uručene su novinarske nagrade "Laguni". Ovu izdavačku kuću, novinari koji su izveštavali sa naše najveće manifestacije pisane reči, proglasili su i najuspešnijom i najprofesionalnijom.

Nagrade, koje se sastoje od povelje i dela slikara Dragana Stojkova i Saše Marjanovića, dobitnicima je uručio novinar Dragan Bogutović ("Večernje novosti"), koji je predsedavao žiriju u kome su bile Meliha Pravdić (Radio Beograd), Marija Rajšić Miljević (RTS) i Tatjana NJežić ("Blic").

Dejan Papić, direktor "Lagune", zahvalio je u ime 500 zaposlenih, 300 domaćih pisaca i 600.000 članova njihovog kluba čitalaca, novinarima što su prepoznali vrhunski kvalitet.D. B. M.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije