MNOGOBROJNA čitalačka publika u subotu je posetila štand "Novosti", kako bi dobila potpis autora Ivana Miladinovića, novinara i publiciste na knjizi "Kad govori mrtav kralj - Politička pozadina atentata na Aleksandra Prvog Karađorđevića". Intrigantna knjiga, čiji je prvi tiraž od 6.000 primeraka za samo nekoliko meseci rasprodat, veoma je zainteresovala i čitaoce na Sajmu knjiga.

Oni su najčešće pitali autora zašto su evropski arhivi i dalje zatvoreni kada je reč o atentatu 1934. u Marselju i kakve su bile političke aktivnosti kralja Aleksandra u tadašnjoj Evropi.


PROČITAJTE JOŠ: Izdanja „Novosti“ na Sajmu: Čitaoce opčinio putnik sa Svete gore

- Fascinantno je da kod nas gotovo niko ne zna da je 1933. godine Mala Antanta iz vojnog saveza prerasla u širu ekonomsku, društvenu i političku zajednicu, da je ona zapravo predstavljala začetak Evropske unije i bila otvorena za prijem drugih država - otkrio nam je Miladinović. - Aleksandar uspeva da stvori i Balkanski savez sa geslom "Balkan balkanskim narodima", ali, nažalost, ko god je to progovorio, doživeo je njegovu sudbinu. Takva sudbina je zadesila i Mihaila Obrenovića, a moram da konstatujem i kada je na Kritu 1997. to izgovorio Slobodan Milošević, odjednom je prestao da bude garant mira na Balkanu i postao glavni protivnik Zapada.

Miladinović kaže da su tvrdnje da je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca bila pogrešna tvorevina, neutemeljena.

- To su sve naknadne pameti, bez poznavanja činjenica - uveren je Miladinović. - Sve što je nuđeno Srbiji tad, deo Jadrana do Splita, deo i u BiH, gde je živelo više od trećine Srba, našlo bi se izvan te države. Glavni ratni cilj Srbije 1914. bio je okupiti Srbe u jednu zemlju. Taj cilj je ostvaren, a zašto Jugoslavija nije opstala, krivi su mnogi posle Aleksandra i Nikole Pašića. Ipak, mnogi koji su učestvovali u raspadu Jugoslavije, danas optužuju kralja Aleksandra i Pašića.


MINISTRI DAČIĆ I ĐORĐEVIĆ, SA SAJMA MEDIJA, U SUBOTU PORUČILI

"VEČERNjE NOVOSTI" IMAJU PRAVI OSEĆAJ!

"VEČERNjE novosti" imaju pravi osećaj, a novinari vaše kuće dobro znaju šta su teme od društvenog značaja i kako se na pravi način analiziraju... I niko ne treba da vam napominje šta bi bilo dobro da se radi.

Poručio je ovo Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije, tokom posete "Novostima" na štandu naše kuće na Sajmu medija u Beogradu.

- Svake godine se trudim koliko mogu da budem ovde, kod vas. Naravno, to je i deo mog posla, ali to je i deo moje vokacije, jer, nemojte da zaboravite da sam završio Fakultet političkih nauka - naveo je Dačić.

Šef diplomatije je apostrofirao da, pristupajući određenim temama, možemo da imamo zajednički interes, što, kako je istakao, "nije baš slučaj sa nekim drugim medijima koji možda nedovoljno razumeju suštinu".

Milan Babović i Ivica Dačić


Kako je istakao Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Sajam knjiga, u okviru koga je i Sajam medija, jedini je na koji dolazi.

- To je ono što me zanima..., to su knjige. Imam veliku biblioteku koja broji oko 5.000 knjiga, volim da čitam, možda imam taj dar da brzo čitam, pa je prirodno da to i iskoristim. Upravo sam dobio i jednu vašu, "O Srbiji i Srbima", bivšeg ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina.

Zoran Đorđević sa Nedeljkom Krsmanovićem


Ministre su na štandu "Novosti" ugostili direktor Nedeljko Krsmanović i zamenik glavnog i odgovornog urednika Milan Babović.PROČITAJTE JOŠ: Od zbrke do uzvišenosti: "Tumbanje" naše riznice na Sajmu knjiga


FONDACIJA HUMANOSTI NAŠE KUĆE

POMOĆ DAROVITOM STUDENTU

GOST štanda Kompanije "Novosti" na Sajmu medija u subotu je bio Nikola Opačić, student koji je izumeo "pametnu kutiju", aplikaciju koja ljude podseća da na vreme popiju lek. Njemu je direktorka Fondacije humanosti naše kuće Divna Čanaćević uručila jednokratnu pomoć (na slici).

- Drago mi je što su "Novosti" prepoznale da i mlade talente treba motivisati. Važan je podstrek, više nego novčana pomoć, a meni je posebno drago jer sam deo generacije mladih koja želi da svojim idejama pomogne društvu - kaže Nikola, inače četvorostruki stipendista.

Direktorka Fondacije humanosti "Novosti" poručila je da ova fondacija nastavlja svoju misiju i priprema nove akcije, "jer je onih kojima je naša pomoć potrebna sve više". Podsetila je i da početkom novembra sledi tradicionalna akcija "Naj torte".

Posetiocima Sajma medija u subotu su se na štandu "Novosti" predstavili i najbolji astrolozi, numerolozi i tarot tumači, saradnici našeg izdanja "Treće oko". Tako su Suzana Ban, Predrag Petković, Irena Sjekloća Miler, Milena Ekart, Ružica Kralj, Zorica Cvetković i Zorica Matijević odgovarali na pitanja građana, a najčešća su bila da li će dobiti glavnu nagradu u velikoj nagradnoj igri naše kuće - automobil "tojota ajgo", koji krasi štand "Novosti".