Sajam knjiga: Na štandovima kao u košnicama

D. Bogutović - D. Matović

subota, 26. 10. 2019. u 22:37

Сајам књига: На штандовима као у кошницама
Na Međunarodnom sajmu knjiga u našoj prestonici u subotu kao u najboljim vremenima, u nedelju završetak smotre. Najveći hitovi ovogodišnje manifestacije Handkeov "Veliki pad" i "Na putu ka Gori" Habjanović Đurović

Subota na Sajmu knjiga bila je kao u najboljim vremenima ove velike kulturne manifestacije, posetioci su nagrnuli sa svih strana, tako da je trebalo imati strpljenja da se pređe iz jedne hale u drugu. Gotovo na svakom štandu bilo je kao u košnici, a kupovalo se gotovo sve od sabranih dela, antikvarnih knjiga, hit romana i publicistike.

Kao što se moglo videti već od prvog dana, najveće interesovanje čitalaca vladalo je za roman "Veliki pad" ovogodišnjeg nobelovca Petera Handkea, u izdanju "Lagune". Sve vreme pažnju knjigoljubaca privlačilo je i novo delo "Na putu ka Gori" Ljiljane Habjanović Đurović, koja je dugo i strpljivo potpisivala primerke čitaocima.


PROČITAJTE JOŠ: PETAK NA SAJMU: Omaž Veličkoviću, tribina o Jovanoviću, pesničko „kolo“...

Na ovogodišnjem sajmu su se izdvojile knjige u idanju kompanije "Novosti" - "Mojih 80 - Portreti" Matije Bećkovića, "O Srbiji i Srbima" Aleksandra Čepurina i "Putnik po Svetoj Gori" Borisa Subašića.

Osim Handkeovog romana, "Lagunini" hitovi su "Solunska 28" Dr Neleta Karajlića, "Pertle" Dominika Starnonea, "Ples oko sunca" Vedrane Rudan, "Čovek po imenu Uve" Fredrika Bakmana, "Tetovažer iz Aušvica" Heder Moris...

Na štandu "Službenog glasnika" najviše su traženi "Samostalno dete ili kako da postanete lenja mama" Ane Bikove, "Mali pravopisni vodič" Nevene Zivić i Ive Pivljakovic i "Madžidove priče" Husanga Moradija Kermanija. Iz produkcije "Vulkana" najprodavanija je bila skandinavska senzacija "Čovek od kestena" Serena Svejstrupa, "Tamo gde rakovi pevaju" Delije Ovens i "Četiri žene iz Istanbula" Ajše Kulin. A, na štandu "Geopoetike" najbolje su se prodavali romani "Normalni ljudi" Sali Runi, "Muškarci poput mene" Pera Petešuna, kao i celokupan pesnički opus Boba Dilana u jednoj knjizi "1961-2012".

Kako nam je rekao Gojko Božović, glavni urednik "Arhipelaga" posebnu pažnju knjigoljubaca izazvali su roman "Život se sa mnom mnogo poigrao" Davida Grosmana, i dve istoriografske studije, "Hitlerovo carstvo" Marka Maovera i "Doba carstva 1875-1914" Erika Hobsbauma.

Na štandu "Vukotić medije" najveći hit je "Gledajmo se u oči" vladike Grigorija, dok su u "Evro buku" čitaoci najviše tražili ilustrovano idanje "Hari Poter i vatreni pehar", romane "Smrtonosno bela" Roberta Galbrajta, "Stojednogodišnjak koji je mislio da previše misli" Junasa Junasona...

Najveći hit na štandu "Kosmosa" su memoari "Priznajem da sam živeo" Pabla Nerude.

Romane "Mačka u koferu" Branislava Jankovića, "Neutešni" Kazua Išigura i "Budućnost" Dmitrija Gluhovskog, bili su najprodavaniji kod "Derete". "Galeb koji se smeje" Nikole Malovića hit je "Knjige komerc", a "Birtija kod poslednjeg zalogaja" Vesne Almogi i Aleksandra Vasovića najprodavanija je knjiga na štandu "Samizdata B92". Iz produkcije "Klija" najviše je tražena "Ako knjige nestanu" Suzan Sontag.

Sajam se zatvara večeras u 21 čas.


PROČITAJTE JOŠ: Izdanja „Novosti“ na Sajmu: Čitaoce opčinio putnik sa Svete gore

KNjIŽEVNA GRUPA P 70

Pisci okupljeni oko književne grupe P 70 proslavili su u subotu deset godina postojanja ovog neformalnog književnog udruženja u sali "Ivo Andrić". Vladimir Kecmanović, Slobodan Vladušić, Nikola Malović, Dejan Stojiljković i Marko Krstić došli su da pokažu da ova grupa traje, bez obzira na to što se sada ne eksponiraju.


I NOVINARI NAGRADILI "LAGUNU"

JUBILARNU 25. Novinarsku nagradu za najboljeg izdavača između dva Sajma knjiga, koja se tradicionalno dodeljuje na svetkovini pisane reči, dobila je Izdavačka kuća "Laguna", koja je osvojila 39 poena.

Drugoplasirani je "Službeni glasnik" sa 22, a trećeplasirani "Arhipelag" sa 17 poena. I priznanje za najprofesionalniji odnos prema medijima pripalo je "Laguni" sa 30 poena. Drugo mesto zauzela je "Geopoetika" sa 15 i treće "Službeni glasnik" sa 13 poena. Nagrade, koje se sastoje od umetničkih dela slikara Dragana Stojkova i Saše Marjanovića biće uručene u nedelju u 11 časova u sali "Ivo Andrić".

Glasalo je 23 novinara iz 12 redakcija.


NOVI IZDAVAČI

NA sajmu su se predstavile dve nove izdavačke kuće, "Blum" i CFP "Apostrof", sa po nekoliko zanimljivih naslova. Iz produkcije "Bluma" izdvajaju se dva čuvena romana prema kojima su snimljeni isto tako slavni filmovi, "Izbavljenje" američkog pisca Džejmsa Dikija i "Nadnica za strah" francuskog autora Žorža Arnoa.

"Apostrof" je ponudio studiju "Pismo i knjiga na tlu Srbije" Marije Vukić, koja ukazuje na nezamenljivu ulogu knjige, i zbirku novela Loctor Arianus Aleksandra Stamenkovića, napisana u tradiciji tzv. crnog romantizma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije