SVETA Gora Atonska je civilizacijska enigma. Niko u stvari ne zna zašto je baš ovo krševito poluostrvo okruženo opasnim morskim strujama od preistorije do danas posvećeno tlo. Teško je objašnjiva i činjenica da ova zemlja monaha, bez poroda, nikada nije ostala bez stanovnika i da je uvek bila posvećena ženi. Prvo majci Gei, pa Artemidi i na kraju - Bogorodici. Paradoksalno je da je duhovni vladar tog poluostrva žena, a žene ne mogu da odu na Atos.

Ovo je zapazio Boris Subašić, novinar "Večernjih novosti", čija je knjiga "Putnik po Svetoj Gori", najprodavanije izdanje naše kompanije na ovogodišnjem sajmu, predstavljena sinoć u sali "Ivo Andrić".


PROČITAJTE JOŠ:
Defile mačaka na štandu “Novosti”

- Zagonetka je zašto je baš Atos sveta planina pravoslavne vaseljene - rekao je Subašić. - I zbog čega je Aton, vrh Svete Gore, duže od 1.000 godina za pravoslavce "drugi Tavor" mesto preobraženja gde čovek može da oseti božanske energije. Čudo je kako je na Svetoj Gori od Nemanje i Save do danas bez prekida opstajala Srbija, čak i u stolećima kada srpska država nije postojala.

PROČITAJTE JOŠ: Ko je kriv za gađanje RTS? Milorad Komrakov predstavio knjigu o bombardovanju punu dokaza

Na promociji pored Subašića na stolici sa leve strane "sedeo" je njegov ćutljivi prijatelj - ogromni ranac koji ide sa njim po vrletima i zabitima. Autor "Putnika po Svetoj Gori" je iz njega izvadio alat "bez koga dobar putopis ne može da se napravi". Publici u sali "Ivo Andrić" pokazao je pocepanu cokulu.


- Kad cipele progovore, onda ste putopisac - rekao je Subašić. - Hodajući po Atosu pocepao sam tri para ovakvih cokula. Kad god to zaboravim, uzmem ove cipele i gledam hijeroglife koje je kamen na njima ispisao.

RED ZA POTPIS PRE promocije, Boris Subašić je na štandu Kompanije "Novosti" potpisivao svoju knjigu. Čitaoci su strpljivo čekali u redu da na svom primerku dobiju potpis putnika po Svetoj Gori.
Subašić je otkrio da je "Putnik po Svetoj Gori" plod davnog predskazanja.


- Moja učiteljica Vera stalno mi je govorila: "Sine, ti kao da pišeš nogama." I ja sam, na neki način, ovu knjigu napisao nogama - našalio se Subašić.


Publika je pažljivo slušala učesnike promocije, dok su se na video-bimu smenjivale fotografije koje je Subašić snimio na Atosu.

- Pun naziv knjige je "Putnik po Svetoj Gori - Svako svoj Atos nosi u sebi". Drugi deo naslova je možda ključan za razumevanje dela Borisa Subašića - smatra dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta SANU. - Ova knjiga je putopis, a mi znamo da su oni štivo u kome putopisac iznosi objektivan pogled o predelima kroz koje prolazi, licima sa kojima se susreće, ali i lična zapažanja. Upravo je to u 46 poglavlja Subašić uradio. Ovaj sjajni novinar je dočarao kako se teškim koracima peo uz litice, silazio u isposnice i stigao na druga nepristupačna mesta. Na mesta na koja ne mogu svi da odu.

Foto I.Marinković


je posebno interesantno bilo ono za čim Subašić traga:

- Subašić svakako traga po Svetoj Gori, ali on traga i po svojoj unutrašnjosti, po svojoj profesiji. Na tom klizavom putu, gde je svašta doživeo i svašta proživeo, pokušava da pronađe sebe. On preko paradigme Svete Gore, traži sebe i sebe u sopstvenoj profesiji. Boris je vrstan novinar po zanatu, a taj zanat je da kad pišeš moraš i da vidiš, a kad vidiš moraš to što si video da pokažeš drugima. On piše ono što je video. Subašić nam je podario sjajnu knjigu, kojoj ćemo se stalno vraćati.


Boris Subašić, foto N.Skenderija


Pisac i novinar "Novosti" Zoran Nikolić je rekao da je bio na Atosu dva puta, ali je dodirnuo samo nekoliko staza koje Boris poznaje do najsitnijeg kamena.


- Svetu Goru sam drugačije doživeo čitajući ono što je Boris napisao - rekao je Nikolić. - Osetio sam njegove neprospavane noći, strahove, guduru, zmije i nebeska ushićenja, kada je bio na istom mestu gde i Sveti Sava. Nekada knjiga piše čoveka, a ne čovek knjigu. To se Borisu desilo ovog puta. Postoje knjige koje su kao šibica, planu u trenutku, prikupe mnogobrojnu publiku, a potom se istom strašću ugase neverovatnom brzinom. Ova knjiga nije krenula urnebesno, ali će da traje na poseban način.

Nikolić je rekao da ga fascinira Subašićeva novinarska posvećenost:

- Boris spada u malobrojne novinare koji primenjuju tehnike istraživačkog novinarstva ili se njime ozbiljno bave. To dokazuju i pocepane cokule koje je doneo na promociju, u kojima je bezbroj puta obišao Svetu Goru. Boris sa foto-aparatom u rancu, cokulama i novinarskim perom uspeva da kao pravi starinski, a duboko obrazovani putopisac, oseti ambijent jedne oblasti i da ga prenese.

Foto I.MarinkovićNASTUP KOMPANIJE "NOVOSTI" NA SAJMU MEDIJA


GOSTI RUŽIĆ, PETRONIJEVIĆ I JORGA


VEĆ od prvih sati sajamskog petka smenjivali su se, na štandu Kompanije "Novosti", različiti sadržaji. Naš štand ugostio je ministra za lokalnu samoupravu Branka Ružića (koji je pohvalio izdavačke poduhvate naše kompanije, a posebno objavljivanje knjige donedavnog ambasadora Rusije u našoj zemlji Aleksandra Čepurina "O Srbiji i Srbima"), kao i Dragomira Petronijevića, člana gradskog veća.

Foto I. Marinković


Iz izdavačke porodice "Novosti", u petak su se predstavili časopis specijalizovan za zdrav način života "Bilje i zdravlje", kao i najstarije izdanje u zemlji sa ukrštenicama, skandinavkama, osmosmerkama, rebusima i ostalim glavolomkama - "Enigma".

Foto I. Marinković


U popodnevnim časovima, univerzitetski profesor i doktor sportske medicine Vladimir Jorga, svojevremeno osnivač Karate saveza Jugoslavije, predstavio je najmlađe predstavnike ove sportske veštine. (M. A. K.)