Nivo kulture gradnje u Srbiji podignut je 2016. uvođenjem sistema izrade elektronske građevinske dozvole. Graditelji se više ne suočavaju sa sporom administracijom, već završavaju posao internetom, samo jednim klikom na dugme. Izdavanje građevinskih dozvola je brzo, nema redova na šalterima, a korupcija iskorenjena. Ubrzo po uvođenju, objavljeno je da se elektronske građevinske dozvole u najvećem broju lokalnih samouprava izdaju brže od zakonskog roka - 28 dana: u Srbiji u proseku šest radnih dana, u Beogradu 14. Lista opština u kojima se one izdaju za samo jedan dan je dugačka, a u najvećem kašnjenju je samo nekoliko gradova, sa po manje od 20 dana. Pomak u ažurnosti administriranja uveo nas je u novo doba. Međutim, šta se događa kada pokušamo da uknjižimo već izgrađeni objekat?

Kada sam ranije ove godine podneo zahtev za preknjiženje stana, prijatelj agent za nekretnine me je upozorio da pripremim novac za podmićivanje ili da se naoružam strpljenjem, budući da u redovnom postupku to traje unedogled. Ne verujući, predočio sam mu da su moji papiri školski čisti i da se se radi o jednostavnom postupku koji ne zahteva ni deset minuta rada. Podsetio sam ga na zakon koji za ovu jednostavnu administrativnu operaciju predviđa rok 15 dana. Nasmejao se i poželeo mi sreću. Odmah po ovom razgovoru pozvao sam Informativni centar katastra i upitao za rokove uknjiženja. Odgovorili su da je rok 15 radnih dana, ali da pozovem za oko mesec dana, kada će moj predmet sigurno biti završen. Zadovoljan odgovorom, spokojno sam čekao da prođe mesec dana, nakon čega sam pozvao katastar. Moj predmet je još uvek bio u radu. Poslao sam urgenciju, a zatim su sledile druga, pa i treća. U odgovorima na njih upućivali su me na kol centar, a tamo usmeravali da zakažem termin za sastanak isključivo putem interneta, određenim danima, u ranim jutarnjim časovima.

Pročitajte još - Moljakam državu da joj vratim stan!

Narednih meseci više od 500 puta bezuspešno sam pokušavao da internetom zakažem termin. U očaju, otišao sam u katastar i nakon četrdesetminutnog čekanja pred šalterom zatražio informaciju o mom predmetu. Prosledili su me kod šefa pisarnice, koji je odbio da me primi, pa sam se samoinicijativno uputio u pravnu službu, ali mi je tu obezbeđenje na hodniku odbilo pristup. Revoltiran, vratio sam se u šalter salu da predam novu urgenciju. Posle pedesetominutnog čekanja, došao sam na red. Baš u tom momentu, u salu je utrčao stariji penzioner, verovatno honorarno zaposlen u obezbeđenju zgrade, i uzviknuo: "Napustite prostoriju! Imamo dojavu o bombi!" Narod je hitro izašao, ali ja sam ostao unutra. "Napusti salu, bomba!" - prišao mi je čuvar. "Ma neka puca, ja ne izlazim, pogotovo sada kada sam došao na red", odgovorio sam. "Ti matori si se naživeo, ali meni se još uvek živi!" - povika on i otrča napolje. Ostao sam u po život opasnoj zgradi katastra, sam.