Protojerej-stavrofor Milan Topić iz Ugljevika na štandu Predstavništva Republike Srpske na Beogradskom sajmu knjiga, predstavio je fotomonografiju "Stara Tuzla – srpska varoš" izdavača Srpskog prosvetnog kulturnog društva "Prosvjeta" iz Tuzle.

Topić je istakao da je ovo prva fotomonografija u ovom vremenu koja opisuje Staru Tuzlu i srpsku varoš.

- Srpska varoš u Tuzli, bila je oličenje tog grada u 19. i početkom 20. veka - rekao je Topić, koji je u Tuzli boravio od 2002. do 2018. godine i službovao kao parohijski sveštenik.

PROČITAJTE JOŠ - Deca preplavila Sajam knjiga: Pored lektire tražili i priče o zombijima

- Zaljubljenik sam u staru fotografiju i starinu. Počeo sam da prikupljam te stare fotografije od naših parohijana i želeo sam da napravim izložbu fotografija i starih dolkumenata i tad sam u arhivu tuzlanskom dobio informacije naročito o školstvu - kaže Topić.Prota kaže da je Srpska škola u Tuzli postojala od 1828. godine i delovala pri hramu Uspenja Presvete Bogorodice.

- Pravoslavna škola je bila jako posećena, mnogi učitelji su dolazili i tražili da rade u Tuzli, ali je Crkveno-školski odbor na čelu sa Jovanovićima, koji su veliki ktitori Crkve tog perioda birali najkvalitetnije učitelje i tražili su od njih da decu nauče najboljim i te sam fotografije skupljao - kaže prota.

Topić je napomenuo da je od bivšeg episkopa zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma dobio blagoslov da održi foto izložbu i tada se javila ideja da se objavi fotomonografija.

-Ta izložba je bila stepenica i tada sam uz sav materijal napravio fotomonografiju - naveo je Topić.