Tradicionalna priznanja Sajma knjiga u četvrtak su svečano uručena u sali "Ivo Andrić". Priznanja je obrazložio i uručio dr Dragan Simeunović, predsednik žirija, u kome su bili i Jasmina Ninkov, Miljurko Vukadinović, dr Zorana Opačić i Marina Vulićević.

Pročitajte još: "Kobre" na štandu "Novosti": Lekcije posetiocima o rukovanju oružjem

Nagradu za izdavača godine u 2019. ponela je "Laguna", a nagradu za izdavački poduhvat godine ravnopravno je dodeljena desetom kolu antologijske edicije "10 vekova srpske književnosti", u izdanju Izdavačkog centra Matice srpske i ediciji "Prozna dela srpskih naučnika" koji su objavili "Službeni glasnik" i univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković". Priznanje za najboljeg izdavača iz dijaspore dodeljeno je IIU "Svetigora", izdavaču "Izabranih djela" arihiepiskopa cetinjskog Amfilohija, kao i izdavačima New Avenue Books, za delo Great Serbian Short Stories Branka Mikašinovića, i Zadužbini "Petar Kočić" za knjigu "Ljubomir Stojanović, stare srpske povelje i pisma".

Pročitajte još: Matija Bećković na štandu "Novosti": Možda je ovo pravo vreme za pesnike

Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke dobili su "Izabrana dela" Arčibalda Rajsa, u izdanju Zavoda za udžbenike i Kriminalističko-policijskog univerziteta i knjiga "Dobrica Ćosić - između politike i književnosti", Zorana Avramovića u izdanju Zavoda za udžbenike.

Nagradu za dečju knjigu godine ravnopravno su dobili "Neću da mislim na Prag" Sonje Ćirić ("Laguna") i "Poziv" Nikolete Novak ("Pčelica").

Specijalna priznanja pripala su knjigama: "Popis vojnih i civilnih gubitaka Kraljevine Srbije u ljudstvu u Prvom svetskom ratu" (izdavač Medija centar "Odbrana") i "78 dana Apokalipse - istina optužuje, NATO bombardovanje Jugoslavije 1999" (u izdanju "Srpske veze" i "Prometeja").

Nagrada "Bogdan Kršić" za najlepšu knjigu na ovogodišnjem sajmu dodeljena je monografiji o radu ilustratora Dobrosava Boba Živkovića, u izdanju "Kreativnog centra", dok je nagrada za najlepšu dečju knjigu pripala knjizi "Dar-Mar" Dragane Mladenović, u izdanju "Kreativnog centra", koji je ilustrovao Boris Kuzmanović. Specijalno priznanje za mladog dizajnera dodeljeno je Andreju Dolinki, za knjigu "Cimanje slike".