NISAM znao da će zgrada Radio televizije Srbije biti bombardovana. Nisam lažov i nisam zločinac. Saučestvujem i danas u bolu porodica nastradalih. Ipak, ne želim da prećutim, trebalo je izdržati napade, pretnje, ucene, pisanija po štampi, nagađanja, pretnje deci, mojoj porodici.

Pročitajte još: "Kobre" na štandu "Novosti": Lekcije posetiocima o rukovanju oružjem

Ovo je u četvrtak rekao Milorad Komrakov, urednik Informativnog programa RTS u vreme NATO agresije na promociji svoje ispovesti "02.06 Bombardovanje RTS - Moja istina", u izdanju Kompanije "Novosti". Komrakov je poručio da je ovu knjigu napisao kako bi "skinuo ljagu sa svog imena".

- Knjiga sadrži dokaze koji će čitaocima temeljnije pojasniti ko je kriv za gađanje RTS - kazao je Komrakov. - Njom pobijam neistinite navode iz drugih pisanih dokumenata, knjiga i štampe, o bombardovanju zgrade u Aberdarevoj. Nemam čega da se stidim i spreman sam svakome da pogledam u oči. Posebno porodicama nastradalih kolega, koje mi, proteklih godina, to nisu omogućile. Razumem ih. Ovo je istina o stradanju njihovih najmilijih.

Dok je čitao imena poginulih radnika RTS, Komrakov je ustao, a potom zamolio sve prisutne u prepunoj sali "Borislav Pekić" da još jednom odaju minut ćutanja stradalim.

Pročitajte još: Matija Bećković na štandu "Novosti": Možda je ovo pravo vreme za pesnike

- Nikome od NATO vođa nikada i ni za šta nije suđeno - rekao je Komrakov i citirao saopštenje međunarodne organizacije za ljudska prava "Hjuman rajts voč" koja je saopštila da nije bilo nikakvog opravdanja za bombardovanje zgrade televizije: "Prvi put u istoriji ratovanja pogođena je jedna medijska kuća koja je prethodno proglašena za legitimni vojni cilj. I pored ratne propagande ovog medija, nije bilo nikakvog vojnog opravdanja za bombardovanje zgrade RTS. NATO nije upozorio civile. Bio je to potpuno nepotreban napad."

Komrakov sa čitaocima na našem štandu

Komrakov je kazao da ga već dve decenije proganja jedna misao - da li je neko u njegovoj bivšoj kući znao da će zgrada biti bombardovana:

- Čak i da je znao, zašto o tome nije obavestio glavnog urednika Informativnog programa i ljude koji su i brojčano i programski bili najviše eksponirani tih ratnih dana. Da li su radnici žrtvovani? Ne znam i ne mogu nikad u to da poverujem. Da li je neki zaludeli um u političkom vrhu zemlje zaista razmišljao da bi pogibija radnika RTS mogla da zaustavi dalja bombardovanja i samu agresiju na SRJ? Ako je bilo takvog razmišljanja, kako to dokazati? Srpska javnost ima pravo da zna ko je zločinac koji je naredio da se gađa zgrada u Aberdarevoj, u trenutku kada je znao da u njoj ima ljudi koji rade svoj posao.

KARIKA U KOMPANIJI "Novosti" nije bilo dileme oko izdavanja ove knjige - rekla je Maja Ješić, iz Izdavačkog sektora naše kuće. - Smatrali smo da je istina jednog od glavnih aktera teških dana NATO agresije i bombardovanja RTS karika koja nedostaje.

Iako su u to vreme možda bili politički na suprotnim stranama, Dragan Kojadinović, tadašnji urednik Studija B je napisao recenziju za ovu knjigu, a govorio je i na promociji u četvrtak.

- Za bilo čiju smrt u ratu, kriv je, najpre, agresor NATO - rekao je Kojadinović. - NATO je, kada govorimo o RTS, gađao da ubije ljude. Tu nema dileme. Ova knjiga odgovara na mnoga pitanja koja su postavljena Komrakovu, ali i postavlja mnogo drugih pitanja na koje mora da se odgovori, da bi se dobio odgovor na ono pitanje uklesano na spomeniku u tašmajdanskom parku: "Zašto?" Zašto je Vojska Jugoslavije sve vreme ćutala i zašto i dalje ćuti? Ona zna mnogo više nego Komrakov, Dragoljub Milanović i ja.

Kojadinović je rekao da smo ovu knjigu čekali 20 godina.

- Nije tačno da Komrakov nije želeo o svim tim događajima da priča, ali za svih tih 20 godina nije dobio nijednu priliku da o tome govori uživo, bez mogućnosti da se nešto snima, montira i kasnije emituje kako nekom drugom odgovara - smatra Kojadinović. - Tih dana svi smo morali da radimo. Morali smo da odgovorimo na propagandu svetskih medija, da blagovremeno informišemo ljude da se smanji broj žrtava i da sprečimo paniku u narodu. Mogli smo svi da se zakopamo u neke bunkere, da ugasimo svoje predajnike, da dezertiramo. Ne bi bilo slavne istorije Srbije, ni Srbije kakva danas jeste, da su se mnogi heroji povlačili, gledali kako da spasu sopstvenu glavu i zakopavali u neke sigurne rupe.


REDOVI ZA POTPIS

POSLE promocije Komrakov je na štandu "Novosti" potpisivao primerke svoje nove knjige. Čitaoci su najpre čekali na kasi da kupe svoj primerak, a potom u drugom redu čekali da sednu za sto i dobiju potpis autora knjige. Komrakov je strpljivo potpisivao knjige i sa svakim čitaocem se zadržao u kraćem razgovoru.