DANI ruskog filma u Srbiji počeće večeras u 19 časova, kada će u Jugoslovesnkoj kinoteci biti svečano otvorena ova manifestacija. Posetioci će do nedelje imati priliku da pogledaju različite žanrove - od dečjih filmova, preko melodrama, sve do ratnih drama. Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović ističe da mu je čast što je Beograd domaćin ovakve manifestacije.

Pročitajte još: Kusturica dobija značajno češko odlikovanje

- Izuzetno mi je drago što možemo da ugostimo filmske radnike iz Rusije i sarađujemo sa ruskom ambasadom i Ruskim domom što se vidi po velikom broju sjajnih manifestacija u celom gradu. Naši narodi imaju veoma jake veze koje ne možemo da prekinemo, imamo divnu saradnju, sjajne ruske umetnika koji nam dolaze. Festival koji je pred nama naredna četiri dana daje poseban akcenat svim događajima u Beogradu. Nadam se da će mnogo Beograđana doći da pogleda repertoar koji je u Rusiji ocenjen odličnim ocenama ruskih kritičara i tamošnje filmske javnosti.

Ataše za kulturu u ambasadi Rusije Aleksandar Konanihin navodi da mu je drago da vidi kako srpska javnost reaguje na ovakve projekte.

- Srpsko - ruski odnosi ovih dana doživljavaju neku vrstu renesanse. Ovakav nivo saradnje bio je nezamisliv u poslednjih nekoliko godina. Zahvaljujem celom rukovodstvu Grada Beograda i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji nas približavaju kroz razne manifestacije. Svi filmovi koje će beogradska publika videti su uspešni i kvalitetni i po komercijalnim pitanjima.