Srce u junaka Kraljevića Marka za jubilej pozorišta Duško Radović

V. Strugar

23. 10. 2019. u 11:43

Срце у јунака Краљевића Марка за јубилеј позоришта Душко Радовић

Foto Ž. Sinobad "Srce u junaka Kraljevića Marka"

U okviru proslave jubilarnog 70. rođendana teatra za najmlađe i muzički program

PREMIJEROM predstave "Srce u junaka Kraljevića Marka" (po tekstu Jordana Cvijovića i u režiji Juga Radivojevića) večeras će u Malom pozorištu "Duško Radović" biti obeležen jubilarni, sedamdeseti rođendan. U okviru proslave, najavljen je i muzički program, dokumentarni film o ovom teatru za najmlađe, kao i dodeljene jubilarne i godišnje nagrade.

Pročitajte još: PREDSEDNIK OTVORIO POZORIŠTE BORA STANKOVIĆ: Lažna elita uništavala pozorišta, mi ih otvaramo; Veće plate radnicima u kulturi (Foto / Video)

Inače, početak pozorišta "računa" se od 23. oktobra 1949.godine, kada je prvi put izvedena predstava (tadašnjeg Pozorišta lutaka NP Srbije) - "Pepeljuga" Vladimira Nazora, u režiji Predraga Dinulovića. Na sadašnjoj adresi teatar je od 6. juna 1968. godine: tog dana uselili su se u prvo, namenski podignuto zdanje za dečje pozorište u ondašnjoj Jugoslaviji, izgrađeno po nacrtu arhitekte Ivana Antića. Osnivač i prvi upravnik je bio glumac Božidar Valtrović (čije ime danas nosi jedna od nagrada), a predstave su u početku izvođene u dvorani Hotela "Palas". Naziv Malo pozorište dobilo je krajem 1967, i u kući su se negovali različiti žanrovi, koristile marionete, ginjole, javajke, lutke na štapovima, crni teatar, teatar senki, maski... U znak sećanja na velikog dečjeg pesnika Duška Radovića, od oktobra 1984. pozorište nosi njegovo ime. Iste sezone, reditelj Primož Bebler izabran je za upravnika teatra, pa je (osim Dečje) dve sezone kasnije formirana i Večernja scena, na kojoj je prva izvedena predstava bila "Misterija... Beograd", u rediteljskom čitanju Ivane Vujić.

Pročitajte još: „NOVOSTI“ NA SAJMU: Neprolazna magija "Srpskih ljubavi"

Malo pozorište "Duško Radović" bilo je i jedino beogradsko pozorište koje je stradalo tokom NATO bombardovanja (u noći napada na RTS), a početkom novog milenijuma, u okviru Večernje scene, otvorena je Scena za mlade: prvi naslov namenjen tinejdžerskoj publici bio je "Seks za početnike" u režiji Alise Stojanović.

Kompletna rekonstrukcija teatra u Abardarevoj završena je krajem 2014. godine. Od tada, pored glavne scene (u ulaznom holu), napravljen je još jedan prostor sa montažnim sedištima za izvođenje predstava. U naredne četiri godine ovde su režirala prestižna umetnička imena, popot Nikite Milivojevića, Jagoša Markovića, Ane Tomović, Milice Kralj, Snežane Trišić, Jovice Pavića i drugih.

PODELA

U VEČERAŠNjOJ predstavi igraju Bogdan Bogdanović, Katarina Dimitrijević, Lazar Miljković, Arsenije Tubić, Ivana Adžić, Miloš Anđelković i Aleksandra Anđelković. Scenograf je Aleksandar Denić, kostimograf Tatjana Radišić, kompozitor Aleksandar Srebrić, a dramaturg Gordana Goncić.

PRIZNANjA NAJBOLjIMA

NAGRADU "Marija Kulundžić" za izuzetnu autorsku kreaciju dobili su reditelj Goran Balančević, glumac Bogdan Bogdanović, scenografkinja Zorana Milošaković, kostimografkinja Olga Mrđenović, za kreaciju lutaka priznanje je dobio Boris Čakširan, za muziku Irena Popović, a za lutkokaz Jelena Popović.

"Milena Načić" dodeljena je glumcima Nenadu Radoviću i Vladislavi Đorđević, a "Božidar Valtrović" saradnicima u neumetničkom sektoru: Sandri Vijinović, Darku Ivanoviću i Irini Georgiev.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije