Spektakularan koncert Kusturice i “No smoking orkestra” u sedištu Uneska (FOTO)

Tanjug

22. 10. 2019. u 22:35

Спектакуларан концерт Кустурице и “Но смокинг оркестра” у седишту Унеска (ФОТО)

Foto Tanjug

Emir Kusturica i njegov “No smoking orkestra” održali su večeras u prepunoj sali u sedištu Uneska u Parizu spektakularan koncert
Emir Kusturica i njegov “No smoking orkestra” održali su večeras u prepunoj sali u sedištu Uneska u Parizu spektakularan koncert i podigli na noge publiku, uglavnom strane diplomate iz celog sveta i članove delegacija u toj međunarodnoj organizaciji.

Oko 1.200 zvanica sa ushićenjem i ovacijama pozdravilo je Kusturicu i njegov bend, a oni su, obučeni kao meksički oficiri, briljirali na sceni Uneska.

Doneli su specifičan zvuk - kombinaciju balkanskih ritmova i srpskog kola, koje je na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine čovečanstva, i muzike koja je pratila revolucije u Latinskoj Americi, kao i mešavinu novog i starog, savremenog i tradicionalnog.

Koncert je održan na inicijativu i u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja.

Tako je "No smoking orkestra" u sedištu organizacije UN koja se bavi kulturom, obrazovanjem i naukom, približio srpsku kulturu mnogobrojnim zvanicama, budući da njihova muzika demonstrira čitavu lepezu različitosti koje postoje u Srbiji.

U Unesku se čula muzika iz filma “Život je čudo”, “Crna mačka, beli mačor”, “Underground”, ali i stvari sa albuma “Unza unza”, “Kor diplomatik”...

Kusturica i njegovi muzičari su u jednom trenutku sišli sa pozornice u publiku i sa njima igrali u ritmu muzike, što je pozdravljeno velikim aplauzom.

Proslavljeni reditelj je sve vreme komunicirao sa publikom koju je pozvao da peva sa njim, posebno tokom izvođenja pesme “F*ck you MTV”, za koju je rekao da je borba "No smoking orkestra" protiv globalizacije.

Do you agree (Da li ste saglasni)?”, pitao je Kusturica, a publika je odgovarala “F*ck you MTV”.

Kusturica je primetio da se publika na početku pesme ponašala "vrlo diplomatski", ali su ubrzo popustili.

Ambasadorka Srbije u Unesku, Tamara Rastovac Siamašvili, koja je najavila koncert, rekla je da Srbija podržava i ohrabruje različitosti i da je večerašnji koncert jedinstveno putovanje bogatim i raznolikim nematerijalnim kulturnim nasleđem Srbije.

Zvanice i bend pozdravio je i pomoćnik generalne direktorke Uneska Ernest Otone.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije