„TELEČKI“ ZA ŽIVOTNO DELO: Glumica Gordana Đurđević Dimić nagrađena na festivalu u Kumanu

J. S.

ponedeljak, 21. 10. 2019. u 18:41

„ТЕЛЕЧКИ“ ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО: Глумица Гордана Ђурђевић Димић награђена на фестивалу у Куману

Foto: Internet stranica TV Novi Bečej i privatna arhiva

Na pozornici u Kumanu, Đurđević – Dimić nastupila je sa ansamblom u drami Kruševačkog pozorišta „I svaki put kao da je prvi“ u režiji Jovane Tomić

NA pozorišnoj manifestaciji koja je od 16.do 20.oktobra u Kumanu (Opština Novi Bečej) održana po 27.put u čast rođenog Kumančanina, Laze Telečkog ( 1841 — 1873) velikana srpskog glumišta i istaknutog člana SNP u Novom Sadu, prvakinji drame SNP Gordani Đurđević Dimić uručena je nagrada za životno delo.

Pročitajte još: Šekspir u Kruševcu: Publika glumce vraćala na bis

Reč je o priznanju koje nosi ime „Maska Laze Telečkog na kamenu“, rad akademskog slikara Jovana Soldatovića, koje se dodeljuje na svakih pet godina.

Na pozornici u Kumanu, Đurđević – Dimić nastupila je sa ansamblom u drami Kruševačkog pozorišta „I svaki put kao da je prvi“ u režiji Jovane Tomić. Napominjući da ju je ova nagrada veoma obradovala jer dolazi u vreme kada se navršilo 35 godina njenog glumačkog rada, laureatkinja je naglasila da bez negovanja kulture sećanja,kao narod dovodimo svoj opstanak u pitanje.


Pročitajte još: U ČAST ČUVENE ŽANKE STOKIĆ: Predstava "Aveti" otvara festival

- Nikada ne treba smetnuti s uma koliko su kultura i sam teatar bitni u malim sredinama. Iz Kumana je potekao Laza Telečki koji je odmah po osnivanju Srpskog narodnog pozorišta 1861.godine, postao glumac.Danas jedna novosadska ulica nosi njegovo ime i prepuna je mladog sveta jer tu su mesta za izlaske gde se oni okupljaju – kazala je za „Novosti“ Gordana Đurđević Dimić.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije