Vidosava Arsenijević, pesnikinja sa Kosmeta: Mastilo je moja duša

D.Zečević

21. 10. 2019. u 16:22

Видосава Арсенијевић, песникиња са Космета: Мастило је моја душа

Vidosava Arsenijević

"Čitalac će u ovoj knjizi naći, nadam se i deo svojih razmišljanja koje sam ja samo artikulisala", ističe Vidodava, pravnica po zanimanju
Knjiga “Istrgnuto iz konteksta” Vidosave Arsenijević, poznate pesnikinje sa Kosmeta, konačno je ugledala svetlost dana.


- Nebesko sam penkalo. Duša je mastilo! Pozivam Vas da se svesrdno uključite u misaoni svet ove knjige – nalazi se, između ostalog, u predgovoru Vidosavine knjige.


I dok pojašnjava da predstoji predstavljanje ove svojevrsne zbirke misli, aforizama i filozofskih zapažanja, poznata pensikinja sa Kosmeta koja je izdala brojne zbirke pesama ulavnom sa tematikom i simbolikom kosmetskog mita ali i zbilje, kaže da su na stranicama najnovije knjige misli i iskazi koji su nastajali proteklih petnaestak godina.


- Pisala sam ih osluškujući ljude oko sebe, koristeći iskustva iz knjiga koje sam čitala ali i samu sebe. U svakom slučaju i vlastiti život i sredina u kojoj sam neodvojivi deo imaju veliki udeo u knjizi - pojašnjava srž ovog dela Vidovsava kojoj je sever Kosmeta rodni i radni deo prostora. Iako bez svog Kosmeta i Vidovdanskog zaveta, kako kaže ne bi mogla da živi, ova misaona književnica dodaje da se njeno novo delo razlikuje od prethodnih jer je sažeto u kratim ponekad gotovo filozofskim mislima ili iskazima.


Pročitajte još: KOSOVO OPISANO STIHOM: Vidosava Arsenijević o novoj knjizi "Istrgnuto iz konteksta"


- Čitalac će u ovoj knjizi naći, nadam se i deo svojih razmišljanja koje sam ja samo artikulisala - ističe Vidodava, pravnica po zanimanju.


Da su citati u knjizi različiti kako po sadržaju tako i po efektima koje izazivaju na čitaoca, mišljenja je i recenzent knjige Živadin Mitrović koji ističe da su misli i aforizmi originalni i inspirativni. Upravo zato svoje tvrdnje potkrepljuje nekim od aforizama: “suvu pamet sirovina potpaljuje” ili “ko se drugom dodvorava, sebe ponižava”.


Leksikonživotnih mudrosti istrgnutih iz konkeksta i misaonog svemira pesikinjeArsenijević i po mišljenju izdavača predstljava novitet međi domaćim autorima.


- U ovoj knjizi Vidosava je iznela i dosta duhovnih misli kako svojih tako i onih koje je čula u narodu, jer je veoma vezana za crkvu. Optimista je i ova zbirka misli može da bude i lep poklon svima koje volimojer u njoj svako može da nađe neku misao koju je u životu čuo da ga podseti na murosti koje nas opelmenjuju - podvlači Ljubinko Ososlija, predstavnik izdavačke kuće “Book”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije