Za koncert ruskog hora "Kapela dečaka i mladića" Sverdlovske dečje filharmonije iz Jekaterinburga, tražila se karta više.

Prepuna sala Srpskog narodnog pozorišta dočekala je hor gromoglasnim aplauzom. Mladi umetnici, na čelu sa umetničkim rukovodiocem, Fridrihom Vejsgejmom, Novosađanima su priredili pravu muzičku poslasticu. Nastup jednog od najpoznatijih horova u svetu ovog tipa omogućila je kompanija NIS.


U publici je vladala prava šarolikost. U nastupu dečaka i mladića koji su svojim izvođenjem osvojili simpatije celog sveta, uživali su prvenstveno poznavaoci ove vrste umetnosti, ali ništa manje i studenti i učenici, predstavnici akademske zajednice, kompanije NIS, čelnici Srpskog narodnog pozorišta, kao i brojni drugi zainteresovani građani.


Pored koncerta u Novom Sadu, ruski hor "Kapela dečaka i mladića" Sverdlovske dečje filharmonije iz Jekaterinburga, održao je i koncert na sceni Narodnog pozorišta u Nišu u petak, 18. oktobra. Treći, i poslednji ovogodišnji koncert, zakazan je u Ruskom domu u Beogradu, u sredu, 23. oktobra u 19 časova.


Pročitajte još: OVACIJE ZA RUSKI HOR: Ansambl Aleksandrov pod otvorenim nebom ispred Hrama Svetog Save (FOTO+VIDEO)


Ruski hor "Kapela dečaka i mladića" Sverdlovske dečje filharmonije iz Jekaterinburga osnovan je 1979. godine od strane čuvenog hor-majstora Larise Balter, a ove godine poznati hor u Rusiji, i daleko izvan svojih granica, proslavio je 40 godina postojanja. Ansambl je u međuvremenu izgradio svetski renome i poznat je kao jedan od najkvalitetnijih vokalnih sastava dečaka i mladića. Po specijalnom pozivu Ruskog doma hor je prvi put došao u Srbiju 2016. godine.U istoriji ruskog hora "Kapela dečaka i mladića" Sverdlovske dečje filharmonije iz Jekaterinburga su gostovanja i festivali u Nemačkoj, Japanu, Belgiji, Francuskoj, Holandiji, Grčkoj, Čileu, Rusiji, Ukrajini. Proputovali su pola sveta, došavši čak do Čilea, i nastupali sa najpoznatijim orkestrima i dirigentima, na najprestižnijim scenama.


U horu pevaju i dečaci i mladići, zahvaljujući čemu je zvuk hora neverovatno lep i jedinstven. U repertoaru „Kapele“ ima mnogo dela, pogodnih upravo za takav sastav glasova. Deca 21. veka pevaju i muziku Baha i Rahmanjinova, Sviridova i Prokofjeva, Pahmutove i Glinke, ruske narodne pesme i duhovnu muziku, dela savremenih kompozitora.