Značajna nagrada mladoj glumici iz Gračanice: Heleni priznanje u predstavi “Ničija zemlja”

D.Zečević

20. 10. 2019. u 15:28

Значајна награда младој глумици из Грачанице: Хелени признање у представи “Ничија земља”

Helena Popović

Mladoj glumici Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ iz Gračanice, Heleni Popović uručeno priznanje za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi „Ničija deca“
Heleni Popović, mladoj glumici Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“, koje funkcioniše u okviru Doma kulture „Gračanica“, odlukom žirija publike u subotu uveče na FEDRAS-u uručeno je priznanje za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi „Ničija deca“. Naime, mladi glumci iz Gračanice izveli su na sceni Kulturnog centra u Malom Crniću predstavu „Ničija deca“ kojom su prema mišljenju publike, žirija i drugih učesnika ostavili snažan utisak. Prema oceni predsednika žirija, Cisane Murusidze mladi amateri iz Gračanice kao najmlađi učesnici festivala uhvatili su se u koštac sa veoma teškim tekstom, čiji su glavni junaci mladi ljudi sa Kosova i Metohije, koji su u ratu 1999. godine izgubili sve.


- Oni žive bez ličnih dokumenata, bez stalnog posla, bez smeštaja, u jednom logoru koji se zove Kosovo i Metohija i pokušavaju da srede svoj život. Iako po godinama mladi ova deca su nam jedan veoma uverljiv i ubedljiv način dočarali svu tragediju rata 1999. godine - istakla je Cisana Murusidze dok su i ostali članovi žirija poput Lidije Vukićević, istakli da su amateri iz Gračanice složenim dramskim tekstom ostavili snažan utisak, odnosno da je svaki od mladih glumaca uložio veliki trud da prenese gledaocima na pozornici život na Kosovu i Metohiji za vreme i nakon rata 1999. godine.


Ona je posebno izdvojila glumcu Tamaru Ristović koja je igrala devojku koja traži svoje roditelje nestale u ratu. Drugi član žirija, dramski umetnik Aleksandar Dunić, naglasio je da glumci amateri iz Gračanice poseduju ogroman glumački potencijal i preporučio im da nastave da se bave dramskim stvaralaštvom.


Pročitajte još: "Snovi" mladih glumaca sa KiM


Inače, ovogodišnji FEDRAS 48. po redu zbog velikog interesovanja ima dva paralelna programa, takmičarski i revijalni. U takmičarskom programu učestvuju amaterska pozorišta iz Krnjeva, Surduka, Grabovca, Srpske Crnje, Blaca, Kostolca, Despotovca, Gračanice i Mišara, dok u revijalnom učestvuju amaterska pozorišta iz Malog Crnića, Ćuprije, Kostolca, Banatskog Karađorđeva, Petrovca na Mlavi i Sivca.


Odlazak predstave „Ničija deca“ na 48. Festival dramskih amatera sela Srbije pomogli su Ministarstvo kulture i informisanja vlade Republike Srbije i Opština Gračanica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije