Povratak kući: Operom Koštana svečano otvaranje zgrade pozorišta Bora Stanković

Jelena Stojković

19. 10. 2019. u 17:02

Повратак кући: Опером Коштана свечано отварање зграде позоришта Бора Станковић
U renoviranje uloženo ukupno 368 miliona dinara

OPEROM "Koštana" u režiji Juga Radivojevića, u ponedeljak, 21. oktobra biće svečano otvorena zgrada rekonstruisanog pozorišta "Bora Stanković", koje je stradalo u podmetnutom požaru 2012. godine.

Otvaranje će obeležiti trodnevni program, a dan pre svečanog otvaranja posvećen je onima koji će tek provoditi dane u novom pozorištu. Za njih će u nedelju, 20. oktobra biti odigrana predstava za decu "Bastijen i Bastijena" Narodnog pozorišta u Beogradu. Dan posle svečanog otvaranja na novoj sceni igraće i Vranjanci, koji će premijerno izvesti predstavu "Nečista krv" u režiji mladog Juga Đorđevića, koji je ponikao u vranjskom teatru.

- Povratak glumaca vranjskog ansambla u potpuno obnovljenu zgradu pozorišta bez sumnje je najvažniji događaj za sve Vranjance, ali i građane celog juga Srbije. Na ovaj dan čekali smo punih sedam godina, i zahvaljujući Vladi Republike Srbije, lokalnoj samoupravi i brojnim donatorima, Vranje je dobilo najsavremeniju zgradu pozorišta - rekao je gradonačelnik Slobodan Milenković na konferenciji za novinare.

Pročitajte još - Pre svečanog otvaranja zavirili smo u Pozorište „Bora Stanković” u Vranju (FOTO+VIDEO)

On je podsetio da je uloženo ukupno 368 miliona dinara, od čega je 173 miliona donirala Vlada Srbije, dok je 195 miliona izdvojeno iz lokalnog budžeta i prikupljeno od priloga pojedinaca i kolektiva. Obnovu su pratili brojni problemi, ali je na kraju Vranje dobilo teatar koji će imati multifunkcionalnu ulogu.

- Pored velike scene, koja broji 256 sedišta, pozorište ima parter i ložu, najsavremeniju tehničku i scensku opremu, sada postoji i takozvana mala scena kabaretskog tipa. A posle 30 godina Vranjanci će dobiti i bioskop koji će biti u ovoj sali - kaže Milenković.

Direktor Pozorišta Nenad Jović zahvalio je svima na podršci u proteklih sedam godina, kada je ansambl radio u krajnje neprimerenim uslovima. Umetnički direktor Bojan Jovanović istakao je da nova zgrada ima veliki značaj ne samo u tehnološkom već i u psihološkom smislu, zbog toga se predstojeći "Borini pozorišni dani" odvijaju pod sloganom "Povratak kući". On je najavio i da će u novoj pozorišnoj sezoni biti pripremljeno pet predstava.

Nova scena pozorišta “Bora Stanković“


Državni vrh na otvaranju

Pročitajte još - "NOVOSTI" SAZNAJU: Sa "Koštanom" u novu zgradu

U ponedeljak će svečanom otvaranju prisustvovati i premijerka Srbije Ana Brnabić. Ona lično i njen kabinet su ne samo finansijski već i logistički pomogli da se radovi završe. Iako nije zvanično potvrđeno, očekuje se i dolazak predsednika Aleksandra Vučića.

DRŽAVNI VRH NA OTVARANjU

U ponedeljak će svečanom otvaranju prisustvovati i premijerka Srbije Ana Brnabić. Ona lično i njen kabinet su ne samo finansijski već i logistički pomogli da se radovi završe. Iako nije zvanično potvrđeno, očekuje se i dolazak predsednika Aleksandra Vučića.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije