Rukopis tradicije: Predstavljeno fototipsko izdanje Beogradskog parimejnika

J. Banjanin

18. 10. 2019. u 22:22

Рукопис традиције: Представљено фототипско издање Београдског паримејника

Laslo Blašković, Vladan Vukosavljević, episkop bački Irinej i Vladan Trijić Foto N. Skenderija

Predstavljeno je u kripti Hrama Svetog Save

FOTOTIPSKO izdanje "Beogradskog parimejnika", srpskog srednjovekovnog rukopisa iz prve četvrtine 13. veka, predstavljeno je u kripti Hrama Svetog Save. Do danas je sačuvano samo osam fragmenata srpskoslovenskih prepisa parimejnika, među kojima je Beogradski najstariji.

- Ovo je jedan od tri monumentalna kodeksa rane srpske pismenosti. Druga dva člana trijade su Miroslavljevo jevanđelje i Vukanovo jevanđelje, koje se nalazi u biblioteci u Sankt Peterburgu. Dobra vest je da ćemo uskoro Miroslavljevom jevanđelju priključiti nedostajući 166. list. Sa Ruskom Federacijom postigli smo dogovor da se deo srpskog kulturnog jezgra vrati kući. To predstavlja zaokruživanje mozaika koji čine naši najstariji dokumenti - kazao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević. - Osim lepote iluminacija i kaligrafije, u "Beogradskom parimejniku" se nalazi najstariji staroslovenski jezički sloj. Identitet, jezik, pismo, duhovna i svaka druga tradicija, jesu štit i način svakog naroda da opstane na opasnoj istorijskoj sceni.

Ministarstvo kulture je tokom ove i prošle godine opredelilo 5.828.984 dinara za objavljivanje 1.000 primeraka fototipskog izdanja, od kojih je stotinu u luksuznom kožnom povezu. Izdavačka kuća "Platoneum" i Narodna biblioteka Srbije, koja čuva originalni rukopis, ovim izdanjem pridružili su se obeležavanju osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Ne zna se ko je naručilac "Beogradskog parimejnika", ali je poznato da potiče iz doba Svetog Save i da je napisan u oblasti Raške.

Pročitajte još - Rukopisna zbirka NBS ima 320 tematski raznovrsnih jedinica

- Naša viševekovna svetla tradicija predstavljena je kroz ovaj rukopis. Taj zapis predstavlja sveto predanje naše Srpske pravoslavne crkve - objašnjava episkop bački Irinej. - Pred nama je jedan od najznačajnijih drevnih ćiriličkih rukopisa srpskoslovenske redakcije. Među prvim knjigama koje su Ćirilo i Metodije preveli za potrebe misionarenja među moravskim Slovenima našao se i parimejnik, koji sadrži delove teksta iz raznih knjiga Starog zaveta. Na velike praznike, u toku večernjeg bogosluženja, čitaju se određeni starozavetni odlomci koji opisuju događaje, povesti i ličnosti i njihova dela. Svaki od njih tumači se ne samo u svom konkretnom istorijskom kontekstu već i u proročkom smislu.

"Parimejnik" ima 108, u većoj ili manjoj meri oštećenih listova različitih dimenzija, što je tek oko 40 odsto prvobitnog kodeksa. Ukrašen je sa osamdeset osobeno slikanih inicijala i pet zastavica u kojima se spajaju vizantijska, domaća, evropska i orijentalna umetnička tradicija. Korišćene su pretežno crvena i mrka boja, a ređe plava i ljubičasta, dok zlata nema. Urednik izdanja Vladan Trijić istakao je da je ovo jedna od naših najlepše ukrašenih knjiga ranog perioda.

"Beogradski parimejnik"


IRONIJA SUDBINE

NAJSTARIJA knjiga u vlasništvu Narodne biblioteke Srbije, "Beogradski parimejnik", igrom slučaja i ironijom sudbine ostala je čitava jer je 1914. ukradena. Aprilsko bombardovanje 1941. stare Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu parimejnik je preživeo negde na sigurnom. Tek je koncem 1969. vraćen u NBS. Novo fototipsko izdanje je jedan od načina da se dragoceni rukopis na dostupan način konzervira - kazao je upravnik NBS Laslo Blašković.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije