Ovacije za nesvakidašnjeg Tolstoja: Gromoglasan aplauz za Carstvo mraka u Nižnjem Novgorodu (FOTO)

Vukica Strugar

petak, 18. 10. 2019. u 21:19

Oвације за несвакидашњег Толстоја: Громогласан аплауз за Царство мрака у Нижњем Новгороду (ФОТО)

Poklon našeg ansambla na kraju oredstave

Narodno pozorište, kao i cela srpska kultura, izuzetni su poštovaoci ruskih autora

OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA

USPELI ste da razbijete našu umerenu energiju – prve su reči kojima se posle oduševljenog aplauza upućenog ansamblu predstave „Carstvo mraka“ i Narodnog pozorišta, na Ruskom međunarodnom pozorišnom festivalu „Maksim Gorki“ u Nižnjem Novgorodu, u četvrtak veče umetnicima obratio predsednik žirija Nikolaj Džegin. Ovako bi se, u najkraćem, mogli izraziti i utisci publike koja je na nogama ispratila goste iz Beograda odgledavši jednog, za njih nesvakidašnjeg Tolstoja, u smelom i savremenom tumačenju reditelja Igora Vuka Torbice.

Interesovanje za predstavu bilo je veliko još od podnevne koneferencije za novinare. Predstavnici medija zasipali su goste pitanjima - od toga zašto su izabrali baš ovaj naslov, kako je izgledao njihov rad na gorostasu ruske i svetske književnosti, šta je bila inspiracija za ženske likove u Tolstojevom delu,čemu se gledaoci mogu nadati u njihovom izvođenju (a ne bi mogli u nekom drugom), do znatiželje kakve su utiske Beograđani stekli o njihovom gradu.

Došli smo sa „Carstvom mraka“, uz uverenje da je dovoljno dobro samo ono najbolje. Narodno pozorište, kao i cela srpska kultura, izuzetni su poštovaoci ruskih autora. Dela Čehova, Dostojevskog, Tolstoja, Gogolja,kao i savremenih pisaca, velika su inspiracija našem teatru. Opus Maksima Gorkog obavezna je lektira i za studente FDU, koji na drugoj godini uvek rade „Na dnu“ Maksima Gorkog-obratila se domaćinima Ivana Vujić, upravnica nacionalnog teatra, otkrivši da u ovoj kući sledeće sezone planiraju da postave na scenu „ Rat i mir“, što je izazvalo veliku znatiželju među predstavnicima sedme sile.

Pročitajte još - "Carstvo mraka" Igora Vuka Torbice u Nižnjem Novgorodu

Reditelj Igor Vuk Torbica istakao je da prvi put ovaj ansambl igra ruskog klasika pred ruskom publikom ( što stvara dodatnu tremu), dok je glumica Hana Selimović rekla da publika svuda najbolje reaguje na istinu, jer istina ume da „zasmeje ili postidi, dirne ili zamisli“.

Uoči izvođenja beogradske predstave na scenu je izašao Boris Petrovič Kainov , direktor Državnog akademskog dramskog pozorišta „Gorki“, i publici u prepunom gledalištu teatra (osnovanog 1896.godine, u vreme Nikolaja Drugog) saopštio da će gledati umetnike teatra koji ove godine obeležava vek i po postojanja. Tom prilikom, upravnica Ivana Vujić mu je uručila Plaketu Narodnog pozorišta, a posle predstave potpisan je i Protokol o saradnji dva ugledne kuće.

Publika na nogama poѕdravila ansambl iz Srbije


Konferencija za novinare u Državnom akademskom dramskom pozorištu " Gorki"

Zanimljivo je da su se , u skladu sa ruskom festivalskom tradicijom, autorskom timu „Carstva mraka“ obratili i svi članovi žirija, iznoseći svoja zapažanja. Tako se, između ostalog čulo, da je predstava „kompaktna i sažeta“, da su „glumci zaista divni, majstori svog posla“, „da brze promene scena podsećaju na filmske kadrove“, pa i „da je humor predah u carstvu mraka“...

Uručenje Plakete Narodnog pozorišta na sceni

I finale ovog gostovanja, proteklo je u izuzetnom gostoprimstvu: tokom svečane večere mladi glumci Državnog akademskog teatra otpevali su na srpskom „ Tamo daleko“. A onda napravili neobično nadmetanje: izveli su „na crtu“ beogradske kolege da na iskap popiju piće (ne znajući da li je u njemu voda ili votka) , a onda i „odglume“ sadržinu čašice, odabru temu za improvizaciju - zabavljajući ih u predahu izvođenjem vedrih pesmama na temu zajedničke profesije. ..

Ruski glumci pevaju kolegama na srpskom " Tamo daleko"

Zato su u ovoj festivalskoj pozorišnoj trci, na „ ravne časti“ priznanje već podelili i domaćini i gosti – prvi što su sa srpske umetnike primili dobrodošlicom za pamćenje ( kako i dolikuje gradu koji dogodine slavi osam vekova postojanja) a drugi, što su svesrdno uzvratili umetničku i prijateljsku naklonost. Sledeći put, izvesno je, „odmeravaće“ snage u Beogradu - u poseti ruskog pozorišta našem nacionalnom teatru.

Pročitajte još - Trijumf Igora Vuka Torbice i predstave "Carstvo mraka"

Druženje posle predstave,žurka u pozorišnom klubu

PREMIJERNO“ MEĐUNARODNI

PRVI put za devet godina postojanja ovog festivala, u programu su se našle i predstave iz drugih zemalja: uz Srbiju, tu su i pozorišta iz Nemačke, Gruzije i Južne Koreje. Tako će se, do 26. oktobra, u gradu na Volgi, za neku od nagrada nadmetati sedamnaest ostvarenja.

Što se nas tiče, na dostojnoj visini Tolstojevog dela i vrsnoj režiji Igora Vuka Torbice, bio je kompletan ansambl nacionalnog teatara: Olga Odanović, Hana Selimović, Vanja Ejdus, Nenad Pećinar, Anastasia Mandić, Marko Baćović, Ivan Đorđević, Nikola Vujović, Ivana Šćepanović, Novak Radulović i mala Jelena Blagojević.

Ekipa Narodnog pozorišta na aerodromu u Nižnjem Novgordu - povratak kući


STRUČNI ŽIRI

O NAJBOLjIMA će odlučivati žiri kojim predsedava pozorišni kritičar Nikolaj Džegin (Moskva) i članovi Jevgenij Avramenko (Sankt Peterburg), Marina Tomaševa (Moskva), Nina Šalimova (Moskva),a jedini član iz inostranstva je Dragana Bošković, pozorišni kritičar „Večernjih novosti“. Prvi put, ove godine svoje favorite imaće i Omladinski žiri,sastavljen od studenata, mladih pozorišnih kritičara.


SLIČNOST S BEOGRADOM

GRAD Nižnji Novgorod (koji danas mnogi nazivaju samo Nižnji) u mnogo čemu sličan je Beogradu: smešten je na ušću dve reke,Volge i Oke, ima stari i novi deo grada povezan Kanavin mostom, tvrđavu Kremlj (istorijski centar grada) - veoma sličnu našem Kalemegdanu. Osnovan je još 1221.godine , a danas ima oko milion i trista hiljada stanovnika. Poznat je i kao rodni grad velikog pisca Maksima Gorkog.

Kakvo je poštovanje uživao u vreme SSSR, taj veliki borac protiv carskog režima, socijalne nejednakosti i malograđanštine, svedoči podatak da je ovaj grad od 1932. do 1990. godine i nosio ime Gorki, Posle pada komunizma 1991.godine, Boris Jeljcin mu je vratio stari naziv Nižni Novgorod, ali severno od grada i dalje postoji Gorkovsko veštačko jezero.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije