ŠVEDSKA AKADEMIJA O NOBELOVCU: Handke nije kriv, nema dokaza da je odao počast krvoprolićima

A. P.

17. 10. 2019. u 20:45

ШВЕДСКА АКАДЕМИЈА О НОБЕЛОВЦУ: Хандке није крив, нема доказа да је одао почаст крвопролићима

Foto G. Čvorović

Nikada nije negirao ili relativizovao ratne zločine

NEMA dokaza da je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke "odao počast krvoprolićima", napisao je Mats Malm, sekretar Švedske akademije, u autorskom tekstu u listu Dagens Nyheter u odbranu odluke koja je izazvala salvu negativnih reakcija širom sveta. Malm je u pismu poručio da "Akademija nema nameru da nagrađuje ratnog zločinca ili da negira ratne zločine i genocid".

Pročitajte još - Peter Handke: Oživljavaju me Srbi sa Kosova

- Handke je dao provokativne, neprimerene i nejasne izjave o političkim pitanjima, ali nikada nije negirao ili relativizovao ratne zločine - ocenio je Malm i citirao tekst iz nemačkog lista "Zidojče cajtung" 2006. u kome je Handke istakao da je ono što se dogodilo u Srebrenici zločin protiv čovečnosti.

Sekretar Švedske akademije Mats Malm je kazao da nisu mogli da pronađu dokaze da je Handke negirao zločine time što je prisustvovao sahrani Slobodana Miloševića.

- Pitamo se koje su to izvore koristili njegovi kritičari i šta se zapravo govori o Handkeovim izjavama. Akademija nije pronašla ništa u njegovom pisanju što bi moglo da predstavlja napad na civilno društvo ili nepoštovanje jednakosti svih ljudi - zapisao je Malm.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Lj. Milošević

18.10.2019. 07:50

Наравно да није крив. Он говори само истину.

Bangar

18.10.2019. 13:05

Handke je dobio nagradu za knjizevnost a ne za vodjenje politike, nekima to slabo ide u glavu.