Srpska umetnička scena u Minhenu

M. KRALj

četvrtak, 17. 10. 2019. u 10:48

Српска уметничка сцена у Минхену

Nikola Marković, "Bez naziva 2", iz serije "Pelcer" / Foto Galerija "Iks vitamin"

Beogradska galerija premijerno izlaže na uticajnom sajmu

NA međunarodnom sajmu umetnosti Positions, koji će se odvijati od danas do 20. oktobra, u Minhenu, među izlagačima iz Berlina, Bona, Hambruga, Kelna, Linca, Diseldorfa, Štutgarta... ali i Pariza, Firence, Varšave i Tel Aviva, prvi put će se naći i jedna beogradska galerija - "Iks vitamin" (X VITAMIN).

Oni će srpsku umetničku scenu reprezentovati radovima četvoro naših autora: Marine Marković, Uroša Đurića, Miće Stajčića i Nikole Markovića.

Manifestacija Positions Art Fair, pored Minhena, tokom godine održava se i u Berlinu (kao partner Berlinske nedelje umetnosti), Frankfurtu i Bazelu, sa ciljem da promoviše značajne i upečatljive pojave u savremenoj umetnosti, i to iz celog sveta.


PROČITAJTE JOŠ -"ČUVARI VATRE" STAROG ATELjEA: Baštine uspomene u pozorišnom bifeu

Jedina dama, Marina Marković, koja će srpsku umetnost predstavljati u Minhenu, ujedno je i najmlađa među četvoro stvaralaca, rođena je 1983. godine. Živi i radi u Beogradu i u Njujorku. Ova dobitnica nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" (2011) trenutno je na doktorskim studijama na FLU, a pored Srbije i Amerike, izlagala je u Japanu, Španiji, Italiji, Meksiku, Velikoj Britaniji.

Nagradom "Mangelos" ovenčan je i Nikola Marković (1979), koji je magistrirao na FLU, kod profesora Čedomira Vasića, posle čega je izlagao samostalno i grupno u zemlji i inostranstvu. A kustos 55. Oktobarskog salona Nikolaus Šafhauze (direktor Kunsthalea u Beču) uvrstio ga je u svoju selekciju.

Uroš Đurić / Foto Nikola Fifić

Istaknuti savremeni umetnik Uroš Đurić (1964), prisutan na ovdašnjoj likovnoj sceni od 1989, izlagao je na više od 200 grupnih i samostalnih izložbi u Beogradu, Briselu, Edinburgu, Parizu, Gracu, Čikagu, Bukureštu, Ljubljani, Budimpešti, Sent Etjenu, Kaselu, Vašingtonu, Beču, Bratislavi, Berlinu, Varšavi, Njujorku, Pragu... Dela mu se nalaze u prestižnim evropskim kolekcijama, poput "Ludviga" i "Esla" u Beču, "Mezon Ruža" u Parizu, ali i u zbirci Muzeja savremene umetnosti. Dvostruki je dobitnik nagrada Oktobarskog salona, kao i nagrada Bijenala mladih i Memorijala "Nadežde Petrović".

Pred diplome FON-a, na smeru Informacioni sistemi Mića Stajčić (1977) je završio vajarstvo u klasi profesora Mrđana Bajića, a sada je na FLU i na doktorskim studijama. Izražava se skulpturom, ali i instalacijama, video-radovima, performansima, fotografijom. Njegova pretežno angažovana dela, koja je predstavljao u zemlji i inostranstvu, na meti kritike imaju konzumerizam, tabue i konvencije.

Nastup galerije "Iks vitamin" na sajmu umetnosti u Minhenu podržala je nacionalna platforma "Srbija stvara" (Serbia Creates).

CRTEŽ Uroš Đurić, "Upotrebljivi heroj revolta"

JEZIK I OBRAZOVANjE

AFIRMISANjE jezika savremene umetnosti i podizanje nivoa likovnog obrazovanja i informisanosti publike, kao i unapređenje modela tržišta umetnosti kod nas, ciljevi su koje je pred sebe postavila galerija "Iks vitamin". Osnovali su je Ksenija Marinković, istoričarka umetnosti, i Mića Stajčić, vizuelni umetnik.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije