Atvud i Evaristo dobitnice Bukera

Jl. B.

15. 10. 2019. u 16:53

Атвуд и Еваристо добитнице Букера

Margaret Atvud i Bernardin Evaristo / Foto EPA

Posle 27 godina prestižno književno priznanje dele dve dobitnice. Nagradom ovenčane najstarija dobitnica ikada i prva žena crne puti

PRESTIŽNA Bukerova nagrada za 2019, iako pravila to nisu dozvoljavala, pripala je Margaret Atvud i Bernardin Evaristo. Tako su priznanjem ovenčane najstarija dobitnica u istoriji nagrade i prva žena crne puti, koje će podeliti i novčani deo u iznosu od 50.000 funti.

Atvudova (79) je nagrađena za novi roman The Testaments, čija radnja se, u formi je svedočanstava nekoliko ženskih likova, odvija 15 godina od završetka "Sluškinjine priče". Sa tim romanom 1986. godine ova kanadska autorka našla se u užem izboru za "Bukera", a osvojila ga je i 2000. godine sa romanom "Slepi ubica".


PROČITAJTE JOŠ: Multimedijalna izložba u čast velikog pisca: Pavić spajao epohe

Delo The Testaments, koji je objavljen pre mesec dana, na srpski jezik prevodi Aleksandra Čabraja, a u izdanju "Lagune" će se pojaviti do kraja godine.

Evaristo (60) je u nagrađenom romanu Girl, Woman, Other daje uvid u živote 12 isprepletenih likova, uglavnom crnih Britanki. U užem izboru nominovanih za nagradu "Buker" ove godine našlo se šest autora, i to Salman Ruždi, Čigozi Obioma, Lusi Elman, Elif Šafak.

Žiri je tvrdio da nikako "ne može razdvojiti" Atvudovu i Evaristovu, te je posle pet sati rasprave predsednik žirja Peter Florens izjavio da je "njihova odluka bila da se pravila uobliče". Poslednji put je ovo priznanje podeljeno 1992, a organizatori su ovogodišnjem žiriju naglaslili da ne smeju izabrati dva pobednika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije