Glasovi mržnje sa poznatih adresa: „Boli“ ih Handkeova podrška Srbiji

A. POPADIĆ

15. 10. 2019. u 06:40

Гласови мржње са познатих адреса: „Боли“ их Хандкеова подршка Србији

Protesti muslimana u Oslu 2014. kada je Handke dobio Ibzenovu nagradu Foto EPA

Na zapadu i u regionu ne jenjava polemika povodom "Nobela" za književnost

PROŠLO je pet dana otkako je Švedska akademija saopštila da je Nobelovu nagradu za književnost za 2019. dodelila austrijskom piscu Peteru Handkeu, ali polemika u inostranim medijima i na društvenim mrežama ne jenjava. Svetski mediji objavili su na desetine autorskih tekstova o poslednjem nobelovcu, a u svima je akcenat stavljen na Handkeovo prijateljstvo sa Slobodanom Miloševićem i na podršku srpskom narodu tokom bombardovanja i ratova devedesetih.

I dok Nobelov komitet poručuje da, po statutu, "nema oduzimanja nagrade", zajednička ocena većine zapadnoevropskih medija je da "Handke ne zaslužuje Nobela". Ipak, ima onih koji razdvajaju piščeve literarne domete od njegovih dnevno-političkih stvavova. Kolumnista "Gardijana" podseća da su se "lomila koplja" i oko drugog nobelovca, slavnog dramskog pisca Harolda Pintera, koji je takođe ustao u odbranu bivšeg predsednika SRJ, baš kao i intelektualac i filozof Noam Čomski.

Odluka iz Stokholma najburnije reakcije izazvala je među kosovskim državnicima. Ipak, najavljen protest u Prištini, pod nazivom "Ne dajte 'Nobela' Handkeu", u organizaciji reditelja Bena Apolonija, odložen je do daljeg.

Koliki je odijum javnosti prema Handkeu kao "velikom prijatelju Srba" vidi se i po komentarima ispod čestitki koje austrijskom narodu upućuju svetski zvaničnici i ustanove, poput američke ambasade ili kineskog ambasadora u Austriji.

Kako primećuje srpski ministar kulture Vladan Vukosavljević, "dok se svi pravi i iskreni ljubitelji književnosti raduju dodeljivanju Nobelove nagrade Handkeu, iz balkanskog regiona i ponegde iz sveta, sa dobro poznatih adresa stižu glasovi mržnje".


PROČITAJTE JOŠ - Peter Handke ugostio "Novosti": Nisam spavao, telefon je stalno zvonio (FOTO)


- Njihovi glasovi i repertoara odavno su nam dobro poznati. Ipak, donekle iznenađuje prava bujica antisrpske histerije, primitivnih invektiva, istorijskog revizionizma i izmišljotina svake vrste, sve zbog okolnosti da je Nobelovu nagradu dobio pisac koji se usudio da voli i poštuje srpski narod. Oni i piscu i narodu namenjuju istu sudbinu, osudu i raspeće na nečasnom krstu svojih neistina - poručuje ministar kulture.

Foto Ž. Knežević


A dok iz regiona stižu osude na račun Handkea, u našoj zemlji mnogo je svedoka njegovog prijateljstva i dobročinstva. Poznato je da je novac od nagrada poklanjao srpskom stanovništvu na Kosovu, a organizatori "Smederevske pesničke jeseni" (koja se trenutno održava jubilarni 50. put) podsetili su na još jedan Handkeov humani čin. Ovogodišnji nobelovac bio je 1998. laureat "Smederevske pesničke jeseni", a na ceremoniji uručenja, pred punom dvoranom Centra za kulturu, Handke se odrekao novčanog dela nagrade u korist jedne siromašne porodice iz sela Osipaonica.
VENDERSOV POETSKI POZDRAV ZA HANDKEA

SLAVNI nemački sineasta Vim Venders oglasio se u medijima i svom velikom prijatelju i saradniku Peteru Handkeu, na osoben način, čestitao Nobelovu nagradu. Dvojica velikana upoznala su se početkom sedamdesetih, kada je reditelj snimio film po Handkeovom romanu "Golmanov strah od penala". Nobelovac je nastavio da piše scenarija a Venders da režira filmove "Lepi dani u Aranhuezu" i remek-delo svetske kinematografije "Nebo nad Berlinom".

Venders je u nemačkim medijima objavio svojevrstan poetski pozdrav, pod nazivom "Ko inače?"

Ko inače?


Ko je inače jezik uzimao tako ozbiljno

kao svoj životni zadatak?

Ko je inače pritom uvek tražio

da o njemu brinemo kao o onom što nam je najvažnije?

Ko je inače nosio težinu sveta

ni sa čim drugim doli s poverenjem u reči?

Ko je inače, sa svakom novom knjigom,

ostajao tako veran sebi,

a pritom s tako mnogo odvažnosti?

Ko je inače opisivao prirodu s toliko ljubavi,

da smo je mogli videti novim očima?

Ko inače ako ne ti, Peter?

Kad sam se uopšte tako radovao zbog nekog drugog

kao danas zbog tebe!


Tvoj Vim(Preveo Dragan Stojanović)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Анти Антифа

15.10.2019. 07:17

Питање за аутора текста. Шта подратумевате под "косовским државницима"? Да ли су то лица која воде неку државу?

Pera

15.10.2019. 07:27

...intelektualci znaju prave vrednosti a potplacene podguzne muve koje pisu po direktivama pljuju sve. Nobel je otisao u prave ruke!

AKO HANDKEA OPTUZUJU ZA PODRSKU GOSPODINU MILOSEVICU ONDA TREBA DA MU DODELE I NOBELOVU NAGRADU ZA MIR

15.10.2019. 07:32

MILOSEVIC NIJE ZELEO RAT, Gospodin Milosevic je samo branio drzavu u kojoj je ziveo, a to je u ono vreme bila Jugoslavija. Kad su nacisti krenuli s bombardovanjem 1999. godine i tada je Gospodin Milosevic branio drzavu u kojoj zivi, u ovom slucaju SRJ. Gospodina Milosevica su nacisti odveli u Hag, uz pomoc domacih petokolonasa, iz tog konc-logora nije se ziv vratio, nego su ga na podmukao nacin ubili ti isti nacisti koji danas napadaju Handkea, i osporavaju mu Nobelovu nagradu.

Рашо

15.10.2019. 09:26

У овом изливу зла и мржње добро је то што су многи Срби већ пимислили да их суседи, вековни и новији непријатељи више не мрзе, да им не желе зло, да су то "наши партнери", па чак у пријатељи! Треба се повремено осврнути, отрезнити и погледати стварност. Корисно је за опстанак!

nadnacionalni ateista

17.10.2019. 11:23

2011.godine u srpskoj javnosti se s gnušanjem govorilo o kandidaturi Dobrice Ćosića za Nobelovu nagradu za književnost.O tome su i "Novosti" tada pisale, a sam Dobrica Ćosić je izjavio za "Novosti" da bi dodjela takve nagrade njemu za njega značilo "blamažu".Kako to da danas ta ista javnost s radošću govori o dodjeli Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu ako se zna da su ova dva pisca bili manje-više istomišljenici kad su pitanju ratovi na prostoru bivše SFRJ ?