Melem za našu dušu, šta ste čekali do sad? Srpski intelektualci oduševljeni Nobelom za Handkea

Novosti Online

subota, 12. 10. 2019. u 13:05

Мелем за нашу душу, шта сте чекали до сад? Српски интелектуалци одушевљени Нобелом за Хандкеа

Foto G. Čvorović

S jedne strane trajke hajka zbog Handkeove naklonosti našem narodu, s druge strane salve pohvala i oduševljenja stižu na račun književnog velikana od strane njegovih srpskih kolega

Dok sa jedne strane traje hajka na najnovijeg nobelovca Petera Handkea, zbog njegove naklonosti našem narodu, salve pohvala i oduševljenja stižu na račun književnog velikana od strane naših intelektualaca.

Handkeove srpske kolege, prijatelji, akademici s poštovanjem govore o "najvećem živom piscu".

- Narod iz Velike Hoče i sa obala Dunava, Save, Morave i Drine deli veliku radost sa svojim velikim prijateljem. "Nobel" je mala uteha za sve nepravde nanete najvećem živom piscu. Srpski narod ga je odavno usvojio i bratski dočekivao na njegovim zimskim i letnjim putovanjima kroz Srbiju i Srpsku. Od danas će ga još više voleti i više čitati. Evo, malo melema i za našu dušu - kazao je, za "Novosti", Gojko Đogo.

Pročitajte još - Predsednik telefonom razgovarao sa nobelovcem: Vučić čestitao Handkeu i pozvao ga u Srbiju

Vest iz Švedske akademije pozdravile su i njihove srpske kolege iz SANU, čiji je Handke inostrani član.

- Jedan moj dobar prijatelj, poznati germanista, mnogo pre Handkeovog političkog izjašnjavanja kazao mi je da se radi o čoveku koji savršeno poznaje veliki jezik na kom piše, sa svim nijansama, i već tada ga je nazvao majstorom reči. Vest da je Handkeu dodeljen "Nobel" srpski akademici nisu dočekali sa uzvikom "zar već!" nego "zar tek sad!" - preneo je, za "Novosti", predsednik SANU Vladimir Kostić.

Udruženje književnika Srbije uputilo je austrijskom piscu čestitku, koju je potpisao predsednik Milovan Vitezović:

"Dragi Peter, Nobelova nagrada se evo potvrđuje nizom časnih pisaca, velikana epohe: Albert Kami, Žan-Pol Sartr, Harold Pinter i Peter Handke. Primite nagradu i za pravdu za Srbe. Jednodušno, svim srcima čestitamo. Vaši pisci iz Srbije."

Pročitajte još - Peter Handke ugostio "Novosti": Nisam spavao, telefon je stalno zvonio (FOTO)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije