KOMENTAR: Handke

Miljana Kralj

12. 10. 2019. u 12:41

КОМЕНТАР: Хандке

Miljana Kralj

U toj njihovoj idili slobodoumlja postoji jedan zabran, na koji je Handke, među retkima, udario

SVAKO priznanje koje je dobijao aktuelni nobelovac, austrijski pisac Peter Handke, u poslednje dve decenije izazivalo je zemljotres u javnosti zapadnoevropskih zemalja, nekih naših balkanskih suseda, pa čak i u delu ovdašnje čaršije. Epicentar, međutim, nije u književnim vrednostima njegovih dela, već u političkim smicalicama, netoleranciji i mržnji prema drugačijem mišljenju.

Perjanice takvih napada na Handkea, a od četvrtka i na Nobelov komitet, jesu političari, nevladine organizacije, umetnici i intelektualci, koji inače važe za zaštitnike svih duginih boja demokratije. U toj njihovoj idili slobodoumlja postoji jedan zabran, na koji je Handke, među retkima, udario. Usudio se da kaže kako Jugoslaviju nisu razbijali samo Srbi, da nisu samo Srbi vodili ratove, da ne postoje samo žrtve Srba, već i srpske žrtve. Svoje sunarodnike stalno je podsećao na osnovno civilizacijsko pravilo "poslušajmo i drugu stranu".

Pročitajte još - Pravda za Srbiju, "Nobel" za Handkea

Tražio je pravdu, a zaradio - nepravdu. Nije je popravila ni odluka Nobelove komisije da mu se nadoknadi ono što mu je uskraćivano već decenijama, potvrda da je veliki pisac, da su njegova dela u samoj srži promišljanja poslednjih pola veka evropske i svetske istorije. Dušebrižnici i cenzori, Srbiju mu nikada neće oprostiti. Ni Republiku Srpsku. Ni Drinu, ni Savu, ni Moravu. A posebno ne Veliku Hoču.

Sada traže i da mu se oduzme najveće svetsko priznanje za književnost! Ne čudi možda što je u toj grupi, koja protiv njega vodi globalnu hajku, jedan Slavoj Žižek. Ali je pravi paradoks da su strele odapeli američki PEN centar (kome je u statutu da brani autonomiju svakog pisca) i Salman Ruždi, decenijama najprogonjeniji književnik planete, na koga su fatvu bacili fanatični neistomišljenici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije