Stiže film o Diani Budisavljević

R. RADOSAVLjEVIĆ

10. 10. 2019. u 11:27

Стиже филм о Диани Будисављевић

Alma Prica u ulozi Diane Budisavljević

Najavljeno 15. jubilarno izdanje filmskog festivala "Slobodna zona"

DUGOOČEKIVANI hrvatski film "Dnevnik Diane Budisavljević", u režiji Dane Budisavljević doživeće beogradsku premijeru 11. novembra, na 15. festivalu "Slobodna zona", u okviru takmičarske regionalne selekcije "Horizonti".

Kako su najavili organizatori, jubilarno izdanje "Slobodne zone" odvijaće se od 7. do 12. novembra, a ovaj hrabri film, zasnovan na istinitoj priča o Diani Budisavljević (igra je Alma Prica), humanitarki i aktivistkinji iz Zagreba koja je organizovala akciju spasavanja i zbrinjavanja srpske dece iz ustaških logora tokom Drugog svetskog rata, biće prikazan u "Kombank dvorani".

Rediteljku Danu Budisavljević naša publika upoznala je upravo na ovom festivalu, kada je 2012. prikazan njen porodični film "Nije ti život pjesma Havaja", koji joj je doneo širu regionalnu popularnost. Potresna drama "Dnevnik Diane Budisavljević" je njeno prvo autorsko dugometražno ostvarenje, a premijerno je prikazano na ovogodišnjem Pulskom festivalu, na kojem je ovenčano sa šest najvažnijih nagrada - Velika Zlatna arena za najbolji film, Zlatna arena za režiju, Nagrada ocenjivačkog suda Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana (FEDEORA) za najbolji hrvatski dugometražni film, Nagrada publike Zlatna vrata Pule, Zlatna arena za muziku, Zlatna arena za montažu.

PROČITAJTE I:Počast divi Klaudiji Kardinale

Ovogodišnja "Slobodna zona" prikazaće još jedno izuzetno ostvarenje, dokumentarac "Areta Frenklin - Amazing Grace", u režiji velikog Sidnija Polaka, kojim će 7. novembra u "Kombank dvorani" svečano biti otvoren festival. Film prati jednu od najslavnijih pevačica svih vremena od 1972. godine, kada je odlučila da se vrati tamo gde je i počela, u svet gospel muzike, a njen album Amazing Grace ostao je do danas najprodavaniji gospel album svih vremena. Dokumentarac o snimanju tog albuma čekao je čak 46 godina da ugleda svetlost dana, jer je Sidni Polak zaboravio da koristi klapu (uređaj za sinhronizaciju zvuka i slike), i Areta Frenklin nije dozvolila prikazivanje ovog filma.


SEDAM DVORANA

JUBILARNI festival odvijaće se u sedam bioskopskih dvorana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a podršku su dali ministarstvo kulture, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Rekonstrukcija Ženski fond, Francuski institut, EU Info centar.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije