Ključ Vasilevskom i Congu

J. Ilić

09. 10. 2019. u 07:13

Кључ Василевском и Цонгу

LAUREATI Risto Vasilevski i Ju Cong,Foto CZK

Međunarodni festival poezije "Smederevska pesnička jesen"

PESNICI Ju Cong i Risto Vasilevski ravnopravni su dobitnici nagrade za stvaralaštvo "Zlatni ključ Smedereva", koja se dodeljuje na ovogodišnjem, jubilarnom 50. međunarodnom festivalu poezije "Smederevska pesnička jesen".

Ovo je prvi put da dva pesnika ravnopravno dele ovo priznanje. Kineski autor Ju Cong, iz provincije Hbej, rođen je 1956. godine. Objavio je više knjiga i eseja o poeziji, a poznat je i po angažovanju u traženju novih pravaca razvoja kineske poezije. Zahvaljujući književnom radu, dobitnik je prestižnih nagrada za literaturu, navodi se u obrazloženju festivalske odluke.

Risto Vasilevski rođen je 1943. Piše pesme na srpskom i makedonskom jeziku. Član je Makedonske akademije nauka i umetnosti. Pored poezije, piše i za decu, esejista je, književni kritičar, prevodilac i izdavač. Objavio je izabrana dela u 15 tomova. Prevođen je na veliki broj jezika i dobitnik je značajnih književnih priznanja. Vasilevski je, inače, jedan od osnivača ovog festivala pre pedeset godina.


PROČITAJTE I:SNIMANjE FILMA "SVETOZAR MILETIĆ": Istorijska saga koja pokazuje sve ožiljke našeg narodaDobitnik nagrade za dečju poeziju "Zlatni ključić" je Branko Stevanović. Na festivalu će biti tradicionalno dodeljene i nagrade "Zlatna struna" i "Smederevski Orfej". Prvi put biće dodeljena i nagrada "Zlatno slovce", a dobitnik će biti jedan od dvanaestoro osnovaca sa teritorije grada Smedereva izabranih na konkursu.

Festival počinje 15. i trajaće do 18. oktobra. Ugostiće blizu stotinu pesnika iz 20 zemalja. Pokrovitelji su Grad Smederevo i Ministarstvo kulture i informisanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije