PAJA, NADEŽDA I SAVA - ZAJEDNO: Pred publikom izložba Od Balkana do Sene

M. KRALj

08. 10. 2019. u 11:24

ПАЈА, НАДЕЖДА И САВА - ЗАЈЕДНО: Пред публиком изложба Од Балкана до Сене

Paja Jovanović, "Čas mačevanja" / Foto Dvorska galerija

Izložba slika "Od Balkana do Sene" biće otvorena večeras u "Dvorskoj galeriji" na Andrićevom vencu

U SKLADU sa onim što su sebi stavili u zadatak, da predstavljaju retko izlagana reprezentativna dela srpskog slikarstva iz druge polovine 19. i prve polovine 20. veka, "Dvorska galerija" sa Andrićevog venca pripremila je izložbu "Od Balkana do Sene", koja će biti otvorena večeras u 19 časova.

Reč je o postavci dela tri naša najistaknutija autora - Paje Jovanovića, Nadežde Petrović i Save Šumanovića. Do 19. oktobra, pred publikom će biti izbor njihovih slika iz privatnih kolekcija, a načinio ga je vlasnik ove prodajne galerije Zlatomir Zlaja Vračević.

Mađu radovima našeg najpriznatijeg predstavnika akademskog realizma Paje Jovanovića (1859 -1957) biće izloženi oni na kojima su njegove omiljene likovne teme - istorijske kompozicije, portreti, ljudi i običaji sa Balkana. Između ostalih to su platna "Dvoboj", "Čas mačevanja", "Borba petlova", "Devojka na izvoru", "Prelja"...

Kada su u pitanju dela Nadežde Petrović (1873-1915), najznačajnije srpske slikarke na razmeđi 19. i 20. veka, koja je savremenu evropsku umetnost uvela u naše slikarstvo, postavka predstavlja slike nastale tokom boravka na Kosovu 1913. U pitanju je jedno platno, sa njenim čuvenim motivom - kosovskim božurima i drugo, na kome je predstavljen Prizren. Biće izložena i slika "Pastir sa frulom" iz 1906. godine.


Nadežda Petrović, "Pastir sa frulom"

PROČITAJTE I:Kokan Mladenović: Vreme režira komade, koliko i mi njih

Dela Save Šumanovića (1896-1942) iz privatnih kolekcija, većinom čine slike iz njegovog šidskog perioda i jedna iz vremena kada je stvarao u Parizu. Francuski period zastupljen je tako platnom "Sante na Seni" iz 1929. godine.

Prizori iz Savinog zavičaja zastupljeni su na šest radova. To su slike nastale između 1933. i 1940. godine - "Ulica sa drvećem", "Bunar u dvorištu", "Šidski sokak sa snegom", "Gibarački put", "Zima" i "Šidska stanica".

Sava Šumanović, "Sante na Seni"

SLOBODAN ULAZ

ULAZ na izložbu sa delima Paje Jovanovića, Nadežde Petrović i Save Šumanovića je slobodan, a vrata "Dvorske galerije" otvorena su od 10 do 21 sat. Pored toga što prodaje dela naših slikara, ova galerija se bavi i antikvitetima i nameštajem.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije