Ljubiša Jovanović: Za sve je kriv Bemus

Jl. B.

utorak, 08. 10. 2019. u 07:35

Љубиша Јовановић: За све је крив Бемус

Foto: Z. Jovanović

Ljubiša Jovanović povodom obeležavanja 40 godina rada

UPRAVO na današnji dan, 8. oktobra 1979. godine, imao sam prvi nastup na Bemusu. Bilo je to u okviru koncerta "Pro muzike", kada je sopran Irina Arsikin izvela kantatu Laudate pueri Antonija Vivaldija, o čemu se i danas priča. Negde u programu je sitnim slovima pisalo "flauta Ljubiša Jovanović". Vreme je neverovatno brzo prošlo i mnogo puta sam nastupio na festivalu, ali Bemus ostaje simbol prave umetnosti. Mnogi od nas se bave muzikom zbog Bemusa.

Ovako povodom obeležavanja 40 godina umetničkog rada govori flautista Ljubiša Jovanović, koji će večeras od 20 časova nastupiti u Kolarčevoj zadužbini, u okviru 51. Bemusa.

- Za mene je to veliki dan u svetilištu muzike u Beogradu, Kolarcu, gde smo svi čuli najdivnije koncerte i dosanjali najlepše note u životu - ističe Jovanović.

Sa njim su nastupali najveći flautisti današnjice, a na večerašnjem koncertu, pored orkestra "Kamerata Serbika", gosti će mu biti dva velika imena flaute.

PROČITAJTE I: Počast divi Klaudiji Kardinale

- Jedan je najnovija senzacija flautskog neba - Jubin Kim iz Južne Koreje, koji je sa 15 godina osvojio Ženevu i sa samo 19 postao solo flautista Koncerthausa u Berlinu, a drugi je moj prijatelj, najveći kineski flautista Guoliang Han. Njima će se na sceni pridružiti veliki violinista Igor Grupman, koji će dirigovati i svirati solo deonicu u Brandenburškom koncertu - ističe Jovanović.


VIŠE OD 1.500 KONCERATA

Tokom 40 godina umetničke karijere premijerno je izveo oko 80 kompozicija srpskih autora, održao više od 1.500 koncerata u 37 zemalja širom sveta i vodio preko 200 majstorskih radionica. Četvrt veka je radio kao solo flautista Beogradske opere i baleta, Simfonijskog orkestra RTS-a i Beogradske filharmonije. Redovni je profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije