Kastronovo: Deo svojih snova ostvariću u Srbiji

Jelena Banjanin

06. 10. 2019. u 11:50

Кастроново: Део својих снова  остварићу у Србији

Foto I. Marinković

Jedan od najboljih tenora svoje generacije, Čarls Kastronovo, PRED VEČERAŠNji nastup na svečanom OTVARANju 51. BEMUSA n Došao sam jer mi je Željko Lučić stalno govorio kako je kod vas sjajno Na svakom koncertu se trudim da otpevam neku novu kompozici

PRVI put sam u Srbiji i veoma sam uzbuđen. Želeo sam da dođem ovde, jer su mi kolege iz vaše zemlje, pre svih Željko Lučić, ispričale mnogo toga lepog. Nastupao sam sa njim nekoliko puta i uvek mi je govorio: "Trebalo bi da dođeš u Srbiju. Sjajno je." Još se sećam našeg zajedničkog izvođenja "Travijate" u londonskoj Kraljevskoj operi.

Ovim rečima tenor Čarls Kastronovo započinje razgovor za "Novosti", na probi pred večerašnji nastup na svečanom otvaranju 51. Bemusa. U Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine od 20 časova će nastupiti sa sopranom Anđelom Georgiju i Simfonijskim orkestrom RTS, kojim će dirigovati Bojan Suđić.


PROČITAJTE JOŠ: Baština velikana pod Lubardinim krovom

Osim odlazaka na probe i nastup, Kastronovo otkriva da će vreme u Beogradu iskoristiti i da nešto vidi:

- Ne volim da se ponašam previše kao turista. Više mi se dopada da se pomešam sa običim svetom. Hteo bih da se prošetam po centru grada, popijem kafu, posmatram ljude.

Jedan od najboljih lirskih tenora svoje generacije objašnjava da je poziv za Beograd dobio iznenada.

- Donedavno sam bio veoma zauzet i planirao sam da odem kući u Los Anđeles. Ali, kada me je Anđela Georgiju, sa kojom sam već nastupao, pitala da li bih mogao da pevam sa njom u Srbiji, zato što se Teodor Ilinkaj povredio, naravno da sam pristao - ističe Kastronovo. - Imali su dogovoren program, ali Teodor i ja nemamo potpuno isti repertoar. Zato sam zamolio Anđelu da promenim nekoliko naših dueta, što nije bio problem za nju. Uveli smo prelepi veliki duet iz opere "Romeo i Julija", a probaću i nešto novo - ariju Mauricija i duet iz opere "Adrijana Lekuvrer". Na svakom koncertu trudim se da izvedem nešto novo.

Svaki izvođač, objašnjava tenor, različito iskazuje emocije:

- Neki vole da pevaju blizu, dok drugi, pak, vole da imaju prostora. Neki više glume, neki su mirniji. Na primer, Anđela je veoma velikodušna. Ona daje mnogo energije.

Čarls Kastronovo je rođen u Njujorku i odrastao u Kaliforniji, a karijeru je započeo kao član Opere Los Anđelesa.

- Najčešće pevam u Evropi, oko 90 odsto karijere ostvario sam tu, zato sada živim u Berlinu. Los Anđeles je suviše dalek da bi se do njega "skoknulo" za vikend - kaže u šali tenor. - U Americi pevam možda samo jednom godišnje, najčešće u Njujorku, Čikagu ili, ako imam sreće, u Los Anđelesu.

Na poziv Metropoliten opere pridružio se programu za razvoj mladih umetnika i u jesen 1999. debitovao na sceni Metropolitena u premijernom izvođenju opere "Pajaci".

- Kada sam započeo karijeru pevao sam belkanto i Mocartove opere. Uvek idem polako, i malo-pomalo, dok sazrevam, dodajem nove uloge. Tek prošle godine bio sam Don Hoze iz opere "Karmen" i bio sam presrećan.

Kastronovo ističe da je savladao neke kote o kojima je maštao kada je imao 17 godina, ali ima ih još:


PROČITAJTE JOŠ: Brodvejske i druge "Vragolije" u Pozorištu na Terazijama

- Nikada nisam pevao u Skali, ali ću 2020. tamo debitovati "Travijatom". Iduće godine ću nastupiti i u dugo očekivanom "Don Karlosu" i ostvariti se u ulozi Vertera. Dugo sanjam i o roli Rikarda iz "Bala pod maskama". Pred beogradskom publikom izvešću jednu ariju.


MISLIO SAM DA JE SUĐIĆ PEVAČ

NA programu su, među ostalima, dela Dmitrija Šostakoviča, Mihaila Ivanoviča Glinke, Žorža Bizea, Đakoma Pučinija, kao i "Fantazija na srpske teme" Nikolaja Rimskog Korsakova.

- Pomislio sam da je Bojan Suđić pevač jer ima divan glas i jer sam osetio da razume kako pevač funkcioniše. On diše sa mnom i to me je sasvim opustilo. Orkestar ima veoma topao zvuk, i ne samo da svira, već i sluša. Nadam se da ćemo imati sjajan koncert. Voleo bih ponovo da dođem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije