PESNIČKI SUSRETI LAZAR VUČKOVIĆ: Milan Vitezović laureat

D.Zečević

04. 10. 2019. u 13:15

ПЕСНИЧКИ СУСРЕТИ ЛАЗАР ВУЧКОВИЋ: Милан Витезовић лауреат
U organizciji "Panorame - Jedinstvo" održani susreti "Lazar Vučković"
U organizciji "Panorame – Jedinstvo" po 52. put održani su Pesnički susreti "Lazar Vučković" koji su svečano otvoreni u Bogosloviji i Prizrenu odakle je karavan pesnika nastavio svoje gostovanje po Metohiji, u Orahovcu, a potom po centralnom i severnom Kosovu.Tokom dvodnevnih susreta pesnici su prezentovali žiteljima srpskih sredina svoja najnovija ostvanjena a nagrada za najbolju poeziju objavljenu u knjizi “Stremljenja” koju izdaje “Panorama” ove godine pripala je književniku Milovanu Vitezoviću.

- Očuvanje srpske pisane reči na Kosovu i Metohiji je znak da kultura koja se stvarala vekovima produžava nit trajanja i u teškim uslovima. Svaka reč koja je utisnuta o Kosovu i Metohiji, u bogatom stvaralaštvu srpskih književnika, predstavlja neizbrisiv trag da je srpski narod vekovima prisutan na teritoriji Kosova i Metohije i da nam pruža neiscrpnu i neprocenjivu riznicu srpske kulture i umetnosti na KiM.


Dok god se na Kosovu i Metohiji čuje, čita, govori i piše srpska reč neće biti izgubljeni ni srpska pršlost ni srpska budućnost - rekao je Svetozar Vlahović, direktor “Panorame” obraćajući se poštovaocima pisane reči odnosno poezije podsećajući da se ovi susreti održavaju u slavu pesnika Lazara Vučkovića, koji je jako mlad izgubio život u vodama Ohridskog jezera. Vlahović je podsetio na značaj "Panorame - Jedinstva" u očuvanju srpskog jezika i pisma i istakao da je posebno važno održavati ovakve tradicionalne manifestacije, upravo u cilju očuvanja jezika, pisma i prenositi mladim generacijama s kolena na kolenao, te da je uloga stvaralaca - pesnika od ogromne važnosti.


Posebno je bio emotivan susret pesnika i dece u školi u srpskom delu Orahovca, gde su pesnici kazivali svoje stihove, a nakon toga mališani iz Orahovca su pevali kosovske pesme a pesnički susreti imaju i svoj najsvečaniji čin a to je dodela nagrade "Lazar Vučković" koju je obrazložila urednica "Jedinstva" i časopisa "Stremljenja" Rada Komazec, koja je i predsedavala žirijem.


PROČITAJTE I:  Radost čitanja sa papira


-U bogatim poetskim prilozima objavljenim između dva pesnička susreta izdvojila se poezija duhovnog i rodoljubivog karaktera Milovana Vitezovića. Ova poezija vrvi od lirsko - epske raspevanosti u čijoj srži dominiraju mit i istorija, ali i temelji naše materijalne i duhovne kulture. Kao istraživač srpskog istorijskog, etičkog i nacionalnog bića u poeziji primenjuje različite stilove i poetske elmente a pesmama često daje snažniji ritam kao neku vrstu zakletve otadžbini na beskonačnu ljubav i vernost. Tu je i naše trajanje obeleženo ratovima, zatvorima, vešalima, ali i težnje da se tiranin zaustavi, da se uspravimo i opstanemo na ovoj svetoj Vidovdanskoj zemlji. Tu su naše crkve i zadužbine, naše deobe i seobe, naše Kosovo, junaci i svetitelji -istakla je urednica Komazec i dodala da je pored poezije u "Stremljenju" objavljen i Vitezovićev esej "Kosovo" koji je, prema rečima predsednice žirija ovogodišnje agrade “Lazar Vučković” pun nezaboravnih reči, koje su ugrađene u nacionalno pamćenje.


- U njemu se neguju epske vrline, kao hrabrost, vernost i pravda a iznad svega Kosovski zavet . Za Vitezovića Kosovo je nepresušna duhovna riznica, a sam pesnik Vitezović kaže da i nije pesnik onaj koji ne piše o Kosovu i Metohiji- navela je Rada Komazec.TRAJANjE I PROGON

Književna manifestacija “Lazar Vučković” koja se tradicionalnp organizuje u čeast nekadašnjeg kosovsko meothijskog pesnika do 1999 godine trajala je po nedelju i više dana.Međutim progonom iz Prištine ovi susreti su znatno redukovani zbog poznate situacije na KiM i traju uglavnom po dva dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije