Nastojeći da, kao i uvek, sugrađanima obezbedimo kulturne sadržaje koje nemaju manje sredine, ali ni neke znatno veće, ustanovili smo, evo, pored ostalog, Prvi međunarodni festival malih scena, čija je forma, nešto što je kvalitet, jer za odlične monodrame je potreban dobar tekst i dobra gluma“, rekao je na otvaranju ove kulturne svetkovine Predrag Vujević, direktor Centra za kulturu u „Ugljeviku“.

Zadovoljstvo je da publika ima na raspolaganju tri dana da uživa u vrhunskim predstavama. Vujević smatra da će ovaj festival postati tradicionalan kao i drugi, važni sadržaji ustanove na čijem je čelu.

- Monodramu ,,Život je loto“ izvodi Mirjana Zeljković, glumica iz Beograda, koja iza sebe ima 25 večernjih predstava, 11 predstava za djecu i preko 10 nagrada za glumačka ostvarenja na domaćim i internacionalnim festivalima – kaže Marijana Lukić iz CK „Filip Višnjić“. - Ona je pre predstave rekla da festival malih scena podrazumeva monodrame i duo drame, odnosno, predstave sa manjim brojim izvođača.Monodrame, kako reče glumica Zeljković, "jesu za glumca izazov, najteži je vid igranja, iz prostog razloga što ste sami na sceni“.

- Druga stvar je što svih 60 minuta predstave morate stalno da budete u fokusu, bez predaha, ali ja uživam u izvođenju monodrama – poručila je Zeljkovićeva. - Naglasak cele predstave stavljen je na izbore koje pravimo svakodnevno, a o čijim posljedicama retko razmišljamo. Predstava govori o životu na koji smo mi pristali, o tome da svaki dan pravimo neke izbore koji nas nekuda vode. A da li taj tok, kada pogledamo iz, takoreći, ptičije perspektive ide u smijeru koji ste željeli? Predstava na tragikomičan način govori o ženi koja proživljava posljedice svojih izbora“, objasnila je glumica.Drugog dana festivala održaće se kabaretska predstava "Tražim muža", a poslednjeg dana komedija "Fejsbruka".

BLISTALA JELICA BRESTOVAC

Pred punom salom Centra za kulturu ,,Filip Višnjić“ u Ugljeviku igrala i Jelica Brestovac koja je, na oduševljenje publike, odigrala kabaretsku monodramu ,,Tražim muža“. Predstava je rađena po tekstu Duška Radovića, koji je po njenim riječima beskrajno duhovit, tako da je zapravo riječ o komičnoj monodrami.

Nikad iscrpljenu temu muško-ženskih odnosa, koja je centralna tema ove monodrame, Jelica obrađuje kroz sedam različitih ženskih likova koje primjećujemo zajedno sa promjenom fizičkog izgleda- frizure, odjeće, intonacije. Ovim likovima je opet zajednička spremnost na sve, kako bi osvojile željenog muškarca i zadržale ga u svom životu.