Cuca u zemlji mašte

M. KRALj

utorak, 01. 10. 2019. u 01:10

Цуца у земљи маште

"Pinokio"

Predstavljanje manje poznatog segmenta stvaralaštva slikarke i akademika u NBS. Knjige i časopise za decu Sokićeva je ilustrovala od 1935. do 1983. godine

IZBOR od oko sto pedeset originalnih ilustracija, objavljenih u knjigama i časopisima za decu, kao i ilustracije popularnih junaka literature za najmlađe - Alise i Pinokija, koje do sada nisu publikovane, čine postavku "Otkriveni svet ilustracije Ljubice Cuce Sokić", koja će u utorak veče u 19 časova biti predstavljena u Centralnom holu Narodne biblioteke Srbije.

Autor izložbe, kao i pratećeg kataloga, za ovaj manje poznati segment stvaralaštva naše treće slikarke-akademika i prve žene koja je izabrana za redovnog člana SANU, jeste istoričarka umetnosti Gorana Stevanović, voditelj Grafičke zbirke NBS. Recenzenti su profesor Dijana Metlić i Vesna Lakićević Pavićević.

Umetnica, čiji je opus pratio evolutivnu liniju srpske moderne, i obuhvatao poetike od intimizma do lirske apstrakcije, posvećeno je ilustrovala knjige i časopise za decu od 1935. do 1983. godine. U tom periodu, sopstvenom poetskom vizijom obogatila je brojna prozna dela, kao i najpoznatije časopise za decu druge polovine dvadesetog veka ("Pioniri", "Poletarac" i "Zmaj").

Pročitajte još - UNIŠTENO VEKOVNO PAMĆENjE: Obeležen dan kada je bombardovana Narodna biblioteka (FOTO)

- Da je ilustracija zaista bila utkana u stvaralačko tkivo umetničkog puta Ljubice Sokić, govori i činjenica da je učestvovala na šest izložbi ilustracije u periodu od 1959. do 1993. godine - ističe, za "Novosti", Gordana Stevanović. - Za svoj ilustratorski rad dobila je i nekoliko važnih nagrada: "Mlado pokolenje" za ilustraciju knjiga (1959), potom, plakeru "Zlatno pero Beograda" za najbolju ilustraciju u boji - "Alisa u čarobnoj zemlji" (1962). Dobitnik je i nagrade "Neven" (1966) za ilustracije u knjizi "Neću ovim vozom" Desanke Maksimović.

Iz celokupnog obimnog i žanrovski raznovrsnog ilustratorskog opusa Cuce Sokić, na poseban način izdvajaju se portreti dece, u kojima se reflektuje tiha postojanost i znatiželjnost karaktera same umetnice.

Pročitajte još - Biblioteka na buretu baruta

- Ilustrujući za decu ponovo je mogla da oseti ono "stanje unutrašnje topline i sreće" koje je obeležilo njeno odrastanje u toplom porodičnom okrilju, oživljavajući uspomene na senovite bašte i dvorišta, obrasla u bršljen predratnog Berograda - objašnjava autorka izložbe.

"Alisa pada"


Jedan od prvih sačuvanih crteža naše velike umetnice, inače, jeste onaj koji je uradila na knjizi "Čupavko Stanko", sa samo šest godina, piše u katalogu. Kao zreo umetnik, između ostalih ilustrovala je dela Turgenjeva, Čapeka, Laze Lazarevića, Ive Andrića i Branka Ćopića.

LIČNA BIBLIOTEKA

PRATEĆI deo izložbe čine knjige iz lične biblioteke umetnice. U postavci su i autoportret i predmeti iz ateljea, koji se čuvaju kao deo "Zaostavštine Ljubice Cuce Sokić", u Narodnoj biblioteci Srbije, a poklon su porodice Gatalović.