Tanji Bošković nagrada „Kinenova“

M. Stančić

30. 09. 2019. u 13:59

Тањи Бошковић награда „Киненова“

Tanja Bošković / Foto: D. Milovanović

Priznanje skopskog festivala divi srpskog glumišta za poseban doprinos svetskoj filmskoj umetosti
SKOPLjE

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

DIVA srpskog glumišta Tanja Bošković, zvezda je ovogodišnjeg četvrtog izdanja skopskog fimskog festivala „Kinenova“, koji se održava od 4. do 13. oktobra, na čijem otvaranju će joj biti uručeno priznanje za poseban doprinos svetskoj filmskoj umetnosti.


Pročitajte još: BRANKA ŠELIĆ: Zlo u nama i oko nas ne sme da prevlada


U najavi festivala i odluke organizatora za dodelu festivalskog priznanja Tanji Bošković iznosi se ocena laureata da joj „ova nagrada, svakako mnogo znači, kao i sve nagrade, ali uvek kada je dobijam mislim da je nisam zaslužila“.

- Kada dobijate priznanje za poseban pridones to često puta znači da ste već završili vaš posao u karijeri, da ste odigrali sve ono što je važno i da ste se ostvarili. Imajući u vidu činjenicu da mi umetnici stalno imamo poriv neprekidno da stvaramo umetnost, po malo me zabrinjava jedna ovako velika nagrada, ali svakako s druge strane, izuzetno mi znači i predstavlja jednu vrstu potvrde svega onoga što sam do sada radila, u celoj mojoj dosadašnjoj karijeri, izjavila je Tanja Bošković povodom dobijanja velikog priznanja skopskog festivala „Kinenova“.


Pročitajte još: Mira Banjac: Želim samo da igram do kraja


U najavi festivala ističe se da je Tanja Bošković istaknuta filmska i pozorišna glumica još u vreme bivše Jugoslavije, da je poslednjih godina posvećena pozorištu, angažmanima u projektima širom Srbije.

Rođena je u Beogradu. Diplomira 1973. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a prvu glavnu ulogu je odigrala 1974. u filmu „Košava“, kada je bila angažovana i u seriji „Divlje jagode“. Ukazuje se da je „uvek sebe davala na poseban način i u ulogama koje je tumačila pružala deo svoje toliko unikatne individualnosti“.

Značajne filmske uloge Tanje Bošković su ostvarenja u filmovima „Majstori, majstori“, „Čovek sa četiri noge“, “Policajac sa Petlovog brda“, “Rat u živo“, “Okupacija u 26 slika“, “Balkanska pravila“, “Volim te najviše na svetu“ i “Peti leptir“. Publici je posebno poznata i po ulogama pevačice u filmu „Balkan Ekspres“ i Lole Golubović u TV seriji „Srećni ljudi“.

Sedamdesetih je bila velika zvezda beogradskog Pozorišta na Terazijama, a od 1986. je bila član Ateljea 212.

KARIJERA

Tanja Bošković je doajen srpskog glumišta, sa više od četiri decenije vrlo plodne pozorišne, filmske, televizijske karijere. Kako se opisuje u najavi skopskog filmskog festivala „Kinenova“, dobitnica visokog priznanja „ume da nosi repertoar, kao i svoje godine. Sa ležernim osmehom objašnjava da je već četiri godine u penziji, iako je teško poverovati jer igra sa istom lakoćom i umetničkom ubedljivošću“. .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije